Akcija SIPA-e: Hapšenja na fakultetima zbog lažnih diploma

Ilustracija

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Bosanske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara započeli operativnu akciju “Klaster”.

– Pretresi se vrše na 18 lokacija, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave – saopćeno je iz SIPA-e.

U saopćenju se navodi da je akcija rezultat višegodišnjeg rada policijskih službenika SIPA-e, koja je usmjerena na otkrivanje počinilaca ovih krivičnih djela.

Oprativna akcija “Klaster” se realizuje po nalogu Suda BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i policijom Brčko distrikta BiH.

– Uzimajući u obzir da su pretresi još u toku, o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informisana naknadno – navode iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da se aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji zajedno sa SIPA-om na suzbijanju organizovanog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih dužnosnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

U okviru pretresa zaplijenjena je i veća količina novca, koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH, vrši se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova.

– Ova akcija je dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provedbu zakona u borbi protiv sistemske korupcije u Bosni i Hercegovini i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem kkrivičnih djela nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Više informacija bit će dostupno nakon završetka aktivnosti – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Vijesti.ba)