U znak solidarnosti sa narodom Turske mostovi u Zenici osvijetljeni crvenom bojom

U znak solidarnosti sa narodom Turske zbog katastrofalnih zemljotresa koji su pogodili ovu zemlju, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zatražio je da mostovi u Zenici tokom vikenda budu osvijetljeni crvenom bojom – bojom zastave Turske.

Podsjetimo, zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji.

Prema dosadašnjim podacima, više od 21.000 ljudi izgubilo je živote, a nebrojeni drugi ostali su bez domova, dok je u zemljotresima urušena 3.741 zgrada.

U Turskoj je proglašena sedmodnevna žalost, a brojne zemlje su ponudile svoju pomoć među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Inače, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je Zaključak kojim su odobrena sredstva u iznosu od 10.000 KM za pomoć Turskoj.

Juče je, također, gradonačelnik Kasumović uputio telegrame saučešća pobratimskim gradovima Zenice u Turskoj i to Üsküdaru (Istanbul), Karşıyaki (Izmir) i Kahramankazanu (Ankara).

Prethodno je gradonačelnik Kasumović uputio telegram saučešća Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini i njegovoj ekselenciji ambasadoru Sadiku Babüru Girginu, a povodom snažnog zemljotresa koji je pogodio južna područja Republike Turske.

(zenica.ba)