UNZE pokrenuo akciju pomoći za narod Turske i Sirije

Studenti i osoblje Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici u narednim danima organizuju prikupljanje pomoći za narod Turske i Sirije, koji je pogođen zemljotresom.

“Te aktivnosti smo započeli od jutros i ovom prilikom pozivam sve građane koji su u mogućnosti da u ovim teškim momentima pomognemo narodu Republike Turske i Siruje. Na ova način želimo da im pošaljenmo poruku da je UNZE uz njih, i mi ćemo ovim vidom pomoći jačati našu saradnju kako sa narodom Turske, tako i sa Turskom Ambasadom u BiH”, ističe rektor Duraković.

prof.dr Jusuf Duraković, rektor UNZE

Omer Aksoy, gostujući professor iz Turske na UNZE ističe da su Bosanci i Hercegovci još jednom pokazali veliku solidarnost sa turskim narodom i jako je zahvalan na tome.

“U ime Turske želim da se zahvalim na pomoći UNZE. BiH je pokazala bratstvo i prijateljstvo u ovim teškim danima za turski narod i jako smo vam zahvalni na tome”, kazao je Aksoy.

Akcija će trajati narednih 15 dana , a svi građani koji su u mogućnosti, pomoć mogu dostaviti na Institut Kemal Kapetanović UNZE svakim radnim danom od 8 do 15 sati  na adresu Travnička cesta br. 7 u Zenici.

Organizatori  akcije ističu da bi poželjno bilo prikupiti osnovne potrepštine, u ovim za pogeđeni narod Turske teškim momentima, poput deka, vreča za spavanje, jastuka, konzervirane hrane, te higijenskih potrepština, kao i potrepština za bebe te upakovati u naznačene pakete.

Prikupljanje pomoći za narod u pogođenim područjima zemljetresom u Turskoj i Siriji, organizovana je uz poderšku Ambasade Republike Turske u BiH i rektora Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusufa Durakovića, a organizatori napominju da će transport do ugroženih područja omogućiti Ambasada Republike Turske u BiH. (M.H.)