Predstava BNP-a izazvala dosta polemike

FOTO: Zenicainfo.ba

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica protekli vikend izvedena je predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ u režiji srbijanskog reditelja Zlatka Pakovića. Predstava je izazvala reakciju Kluba zeničkih intelektualaca “Sudija Gradiša”.

Klub zeničkih intelektualaca se oglasio poštujući pravo i slobodu govora, pravo i slobodu svakoga da izrazi svoje mišljenje, ali istovremeno tražeći odgovornost za izneseno mišljenje”, ističe prof. dr. Ajdin Huseinspahić, član Kluba.

Potcrtavam, Klub zeničkih intelektualaca ni u jednoj rečenici niti u jednom momentu nije tražio zabranu izvođenja predstave. Ne možemo prešutiti da bilo koji način izražavanja pa tako ni pozorišna predstava zadire u osnovna ljudska prava, a temeljno ljudsko pravo je presumpcija nevinosti”, ukazao je prof. Huseinspahić.

Nema ovo veze sa borbom protiv korupcije, baš kao što ni mnoge slične afere krajem osamdesetih nisu imale veze sa rješavanjem ekonomskih pitanja u Bosni i Hercegovini. Ovo je čin koji izaziva bošnjačku autodestrukciju, izaziva samoprijezir i proklinjanja sudbine čemu su kumovali i kumuju upravo sistemi naših susjeda kako u prošlosti tako i sadašnjosti, navodi se, između ostalog u reakciji Kluba zeničkih intelektuelaca “Sudija Gradiša” na koju je reagovao glumac BNP-a Saša Handžić.

“Dragi moji “intelektualci”, BNP-e je i prije pet godina širom otvorilo vrata Zlatku Pakoviću. Tada smo radili predstavu “Bojte se Allaha: smisao života i smrti Ćamila Sijarića”.  U predstavi smo jasno i glasno secirali idejne tvorce genocida u Srebrenici, Dobricu Ćosića, Ratka Mladića i ostale zlikovce. Igrali smo je i u Beogradu, pod prijetnjama. Tada vas naš rad nije vrijeđao. Vrijeđao je neke druge ostrašćene nacionaliste.
Danas u predstavi “Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo” povlačimo paralelu između staljinističkog režima i sopstvene sadašnjosti. Osnovna poveznica ovih sistema je nemilosrdno proždiranje političkih neistomišljenika. Govorimo o korumpiranosti pravosudnih organa, falsificiranju dokumenata, veleizdaji, igranju tuđim životima zarad prikrivanja brutalne krađe.
Zbog toga nas optužujete da vrijeđamo bošnjake, hidžab, nikab, državu BiH, da negiramo genocid.
Ipak, najgore od svega je to konstantno izigravanje žrtve. Kad smo već kod toga, moram vam reći da sam i sam uvrijeđen jer već više od 20 godina konstantno kršite osnovna ljudska prava vaših sunarodnjaka koji se ne žele izjasniti kao pripadnici “konstitutivnih naroda” nego sebe nazivaju Bosancima i Hecegovcima.
Sistem koji vas održava na vlasti je zasnovan na diskriminaciji. On ne smije voditi računa o ljudskim slabostima i mora konstantno prinositi žrtve! Te žrtve niste vi.
Zar ne shvatate da nam je bjelodano jasno kako je istina teža od spasonosnog metka koji bi mogao pogoditi metu iscrtanu na našim čelima?!”, kaže u objavi na facebook stranici glumac Bosanskog narodnog pozorišta Saša Handžić. (Š. Babić)