ArcelorMittal priznao odgovornost za incident 31. januara

Menadžment kompanije ArcelorMittal Zenica je na današnjoj press-konferenciji upoznao predstavnike BH medija sa elementima, uzrocima i mjerama koje se preduzimaju da se više ne ponovi incident od 31. januara 2023. godine.

Još jedanput je potvrđena informacija da je 31. januara 2023. godine, u jutarnjim satima, došlo do preljevanja i ispuštanja zamuljene vode u glavni kolektor, što je rezultiralo crvenom bojom vode u rijeci Bosni. Nakon sedmodnevne interne istrage, utvrđeno je da je podzemni šaht koji je zatvoren 2019. godine oštećen zbog geoloških pomjeranja tla, što je rezultiralo pukotinom kroz koju je prolazila zamuljena voda.

Na pitanje reportera RTV Zenica, Taiba Bajramovića, “U kojoj je fazi reizdavanje vodne dozvole za ArcelorMittal i hoće li ovaj incident uticati na process izdavanja nove vodne dozvole, generalni direktor kompanije, Nikhil Mehta je odgovorio:

Vodna dozvola je već bila izdata nama i znači imali smo je, to je na osnovu naših stavki koje smo garantovali Vladi. Sada postoji jedna konfuzija, da li mi možemo odvojiti našu vodu, prije nego što se odvoji voda Grada Zenica i naša voda. Zato je ova vodna dozvola ponovo otvorena za provjeru, ali je jasno da je voda, koja dolazi trenutno od nas i koja ide u vodu prema normama. Ova voda je miksirana, to jest zajedno je spojena voda Grada Zenice i voda ArcelorMittala. Čim se voda odvoji, onda ćemo shvatiti koje sljedeće korake mi moramo preduzeti i preduzećemo potrebne aktivnosti poslije toga”, kazao je Mehta. (T. Bajramović)