Održano novo mirno okupljanje i šetnja nezadovoljnih nezaposlenih u Zenici

Protestnim okupljanjem ispred Biroa rada Grada Zenica, a potom i mirnom protestnom šetnjom i okupljanjem ispred zgrade sjedišta ZDK, neformalna grupa od dvadesetak nezaposlenih sugrađana, danas je ponovno tražila odgovore zašto jednom broju nezaposlenih sugrađana nije isplaćena jednokratna pomoć od 100 KM, a shodno prošlogodišnjoj Uredbi o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

„U Službi za zapošljavanje ZDK rekli su nam da direktor nije u zgradi, a u sjedištu kantonalne Vlade primio nas je ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, koji nam je rekao da oni nisu bili nikako uključeni u proces isplate jednokratne pomoći za nezaposlene, ali da će pokušati posredovati da nas narednih dana primi direktor  Službe za zapošljavanje ZDK“, navodi Medina Juhić, jedna od organizatorica ovih mirnih protesta.

Služba za zapošljavanje ZDK, jutros je na svojoj zvaničnoj web stranici postavila obavijest vezanu za jednokratnu novčanu naknadu nezaposlenima.U njoj, između ostalog navode da su zaprimili odgovor po zahtjevu za dodatnu uplatu sredstava, u kojem se između ostalog  konstatuje da su Uredbom propisani način i rokovi ostvarivanja prava na uplatu navedene novčane pomoći, te da Vlada FBiH nije u mogućnosti udovoljiti navedenom zahtjevu.

Uz ovo Služba za zapošljavanje ZDK obavještava da nastoje pronaći način za uplatu navedenih sredstava te će podnijeti inicijativu za izmjene i dopune navedene Uredbe.

Predstavnici ove neformalne grupe nezadovoljnih nezaposlenih, kako su najavili, sutra planiraju odlazak za Sarajevo, gdje će, pokušati dobiti odgovore za svoj problem u nadležnom Ministarstvu F BiH. (V.Jovanović)