Pripremni treninzi za studente na Pravnom fakultetu

U prostoru Pravnog fakulteta zeničkog Univerziteta danas su počeli višednevni  pripremni tereninzi i takmičenje Zenica Vis Pre-Moot, koji su priprema za jedno od najprestižnijih svjetskih takmičenja iz međunarodne trgovačke arbitraže Vis Moot, koje se održava u Beču.

Ove godine u Zenici su ugostili predstavnike osam fakulteta iz država regiona, ali i van njega i tu su studenti iz Tuzle, Banja Luke, Sarajeva, Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, Prištine, Zenice, ali i iz Njemačke, koji zajedno sa stručnjacima iz SAD i naše zemlje imaju priliku razvijati svoje vještine usmenog izlaganja.

– Smatramo da je ova vrsta događaja odlična platforma za umrežavanje naših i studenata iz regiona sa predstavnicima akademije i praktičarima, odnosno sudijama, advokatima i arbitrima i mislimo da je to prilika, koju studenti mogu dobro iskoristiti, a treninzi, kroz koje ovdje prolaze, iskoristivi su i za sve druge oblasti prava, te će im poslužiti i za uspješno završavanje njihovog studija, kao i u okviru njihovog budućeg profesionalnog života, pojašnjava docent doktor Dženana Radončić, prodekanesa za naučno istraživački rad Pravnog fakulteta u Zenici.

Nakon treninga, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici biće organizovano i pripremno takmičenje Zenica Vis Pre-Moot pred profesorima i ekspertima u oblasti arbitražnog i trgovačkog prava.

Organizatori ovih aktivnosti u Zenici su, kao i prethodnih godina, Pravni fakultet zeničkog Univerziteta, te partneri Program američke Vlade za razvoj trgovačkog prava i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. (V. Jovanović)