Gradska inspekcija nastavlja sa preventivnim i represivnim mjerama

FOTO: Zenicainfo.ba

Služba za inspekcijske poslove Grada Zenica je u okviru redovnih aktivnosti u mjesecu januaru 2023. godine vršila inspekcijske nadzore u oblastima i u skladu sa nadležnostima utvrđenim u materijalnim propisima i po procedurama utvrđenim u procesnim zakonima.

Radeći u skladu sa zakonskim propisima, fokus postupanja inspektora je bio na preventivnom djelovanju, a kada isto nije davalo očekivane rezultate, postupalo se represivno, donošenjem upravnih mjera, odnosno rješenja kojim se subjektima nadzora naređuje provođenje određene radnje i postupaka, te izdavanjem prekršajnih naloga ili podnoseći zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom Sudu protiv pravnih i odgovornih lica u pravnom licu, fizičkih lica i građana koji samostalnu djelatnost obavljaju ličnim radom.

Iz Službe za inspekcijske poslove naglašavaju da se inspekcijski nadzori, osim po osnovu zaprimljenih predmeta, pismenih zahtjeva i inicijativa, te redovnih terenskih obilazaka, a u slučaju hitnosti za postupanje vrše i na osnovu informacija i prijava zaprimljenih putem besplatne telefonske linije, kao i direktnim telefonskim pozivima na službene telefone Inspekcije, te putem internet portala Centar72.

Tokom januara tekuće godine Služba za inspekcijske poslove je zaprimila 580 predmeta, a od strane službenih lica izvršeno je ukupno 615 inspekcijskih nadzora i kontrolnih pregleda, od čega su postupajući inspektori izvršili 255 inspekcijskih nadzora, dok su, po nalogu inspektora, komunalni eko redari izvršili 360 kontrolnih pregleda.

Postupajući po službenoj dužnosti inspektori su u inspekcijskim postupcima donijeli 58 rješenja u upravnim postupcima i izdali 392 prekršajna naloga, te je tom prilikom po osnovu sankcija izrečeno 37.905,00 KM novčanih kazni.

Također, tokom januara 2023. godine nastavljene su aktivnosti na sprečavanju nelegalnog zauzimanja javne površine kao i sprečavanja nelegalne ulične trgovine, a posebno u ulicama Maršala Tita, Londža, dr. Abdulaziza Aska Borića, te na Trgu Alije Izetbegovića.

Posmatrajući problematiku u Službi za inspekcijske poslove ističu da je u januaru tekuće godine, jedan od većih problema bilo parkiranje vozila od strane nesavjesnih vozača na zelenim javnim površinama, naročito na lokaciji uz saobraćajnicu neposredno uz ogradu Kantonalne bolnice Zenica, ali i na više drugih lokacija, čime se osim uništavanja zelenih površina uveliko otežava i saobraćanje vozila na pomenutoj lokaciji.

Također, veliki problem je i parkiranje vozila od strane nesavjesnih vozača na javnim asfaltnim površinama, pješačkim stazama, prolazima i trotoarima, pješačkim ostrvima i drugim saobraćajnim površinama koje nisu namijenjene za parkiranje vozila, pri čemu se od strane komunalnih inspektora bilježe takvi slučajevi i na nadležno postupanje dostavljaju Policijskoj upravi 1, Zenica, MUP-a ZDK.

Služba za inspekcijske poslove apeluje na građane da se uzdrže od vršenja nelegalnih radnji, kao npr. nepropisnog zauzimanja i prljanja javnih površina, nepropisnog parkiranja vozila, nelegalne gradnje i dogradnje objekata, uništavanja gradske imovine i slično, odnosno da sve svoje aktivnosti usklade sa zakonskim propisima, a sve u cilju stvaranja boljeg ambijenta za život svih građana našeg grada. (izvor: Sektor za odnose s javnošću Grada Zenica)