Kratka priča “C'est la vie” Abida Jarića prvonagrađena na konkursu u Crnoj Gori

Zenički književnik, inače član Društva pisaca BiH, Abid Jarić, ovih dana, dobio je još jedno priznanje za svoje stvaralaštvo. Ovaj put njegova priča „C’est la vie” podijelila je prvu nagradu u konkurenciji kratke priče na 12. međunarodnom konkursu časopisa za kulturu, književnost i društvena pitanja „Avlija” iz crnogorskog Rožaja.

“Riječ je o respektabilnom konkursu za najbolju neobjavljenu pjesmu i priču u regionu za 2022. godinu na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku, kojeg ovaj časpopis organizuje godinama i na kojem učestvuju poznati pisci iz regiona, ali i iz dijaspore”, navodi književnik Abid Jarić.

“Priča „C’est la vie” ili „I to je život“ govori o jednom fragmentiranom trenutku našeg života, kada sebe uhvatimo u nedoumici ko smo i šta smo mi, koliko znamo o sebi i drugima, kakve su naše dileme, a govori i o svim moralnim, ljudskim i književnim dilemama, koje prate nas kroz život”, pojašnjava književnik Jarić.

Ovo je dosad 28. nagrađena priča Abida Jarića na domaćim i međunarodnim konkursima, a prethodne priče ukoričio je u knjigu“Majstor bakrenih cvjetova“ krajem prošle godine, kada mu je iz štampe izašla i dramatizovana priča „Düsterwald”, odnosno „Mračna šuma“.

“Inače gradnja kratke priče je vrlo komplicirana i oni, koji je pišu znaju sa koliko se problema susreću, jer kratka priča ima neka i sadržajna i stilsko-jezička ograničenja i zakonitosti, kojima se ipak svak ne može pokoriti”, navodi Abid Jarić, književnik iz Zenice, koji je dosad izdao 6 knjiga, među kojima su kratke priče, roman, dramatizovana priča, te knjiga kolumni i članaka. (V.J.)