Premijera predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ u BNP-u

Premijerne izvedbe predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“  bit će odigrane u  petak i subotu 3. i 4. februara u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, najavljeno je to danas konferencijom za medije.

Prva ovogodišnja premijera, inače 753. po redu u ovoj pozorišnoj kući povjerena je Zlatku Pakoviću pozorišnom reditelju, pisacu i novinaru, koji je režiju i dramaturgiju za predstavu „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ uradio prema motivima antistaljinističke proze Danila Kiša, a u produkciji BNP Zenica.

Sam naslov govori da smo mi pokušali i nadam se uspeli da uhvatimo šta je to danas satljinističko u ovom našem vremenu i prostoru. Gde se kriju ti tragovi staljinizma i zametci novog montruoznog načina upravljanja“, istakao je Paković.

Miroljub Mijatović, direktor BNP-a napomenuo je da se ovaj naslov uklapa u repertoarsku politiku BNP Zenica, koja zagovara da tematike predstava budu aktuelne, savremene i da skreće pažnju na anomalije sadašnjice.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, predstava je izrazito emotivna i provokativna, te će zasigurno izazvati ovakve reakcije kako publike tako i javnosti, jer cijelo zdanje priznanja Borisa Davidoviča počiva na laži iscijeđenoj iz njega najgorom torturom, ponajprije nad tijelom, a potom i savješću.

Glavna uloga Borisa Davidoviča u predstavi povjerena je glumcu BNP-a Adisu Mehanoviću. U predstavi igraju i Benjamin Bajramović, Saša Handžič, Mirza Bajramović, Adna Kaknjo, Lana Zablocki, Ermina Nišić i Uranela Agić.

Predstava će biti premijerno izvedena u BNP Zenica u dva termina, u petak i subotu sa početkom u 19:30 sati. (M.H.)