Ko će odgovarati za eko incident na rijeci Bosni?

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uvažilo je žalbu udruženja Eko forum izjavljenoj na Rješenje Agencije za vodno područje rijeke Save o vodnoj dozvoli za ArcelorMittal Zenica. i vratilo ga prvostepenom organu na ponovni postupak.

To praktično znači da ArcelorMittal Zenica radi bez važeće vodne dozvole. Tačnije, Agencija za vodno područje rijeke Save je dala vodnu dozvola ArcelorMittalu u novembru prošle godine. Nakon žalbe udruženja Eko forum Zenica ova vodna dozvola je poništena i proces izdavanja nove dozvole je vraćen na početak. Nova dozvola će se izdati nakon što ArcelorMittal zadovolji sve propisane uslove za novu vodnu dozvolu.

Ako istraga, koju provodi Tužilaštvo ZDK zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ZDK i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, u vezi sa jučerašnjim ekološkim incidentom na rijeci Bosni u Zenici utvrdi da su otpadne vode posljedica tehnoloških procesa iz ArcelorMittala postavlja se logično pitanje kako će to uticati na process reizdavanja vodne dozvole, ko je kriv za incident i kako će biti kažnjen.

Dvije stvari su ključne u nastavku procedure nakon novog incidenta na rijeci Bosni. Znači prva stvar je tužilaštvo, kantonalno tužilaštvo, da li će provesti istragu i da li će utvrditi je li ima osnova krivičnog djela onečišćenja okoliša. Ono u što mi sumnjamo, poučeni iskustvom, naše krivične prijave su nakon pet godina odbačene zato što je tužilaštvo utvrdilo da nije bilo krivičnog djela. Ovakvih incidenata bude, jedan, dva, tri, četiri godišnje ili u zrak ili u vode i mi smo sve to u našim krivićnim prjavama poslali, međutim zbog nedostatka dokaza ili zato što su prekršajno odgovarali tužilaštvo je to odbacilo. Drugi problem koji imamo ovdje, to su laboratorijski nalazi. Bosna i Hercegovina nema referentnu laboratoriju za vode, tako da ispitivanja, analiza tog onečišćenja u rijeci Bosni, nju će provesti privatna firma, privatna laboratorija koja je najvjerovatnije klijent iste te kompanije koja ispušta te otpadne vode”, izjavio je za Zenicainfo Samir Lemeš, predsjednik UO Eko foruma Zenica.

Očigledno je da različiti nivoi vlasti, institucije i agencije različito gledaju na problem zagađenja vode, zraka i zemlje u Bosni i Hercegovini. Sve dok je to tako veliki zagađivači će za ekološke incidente plaćati minimalne kazne ili neće uopšte biti kažnjeni. (T.B.)