U zimskim mjesecima najčešći uzroci požara su neočišćeni dimnjaci

Prema statističkim podacima česti uzroci požara u toku grejne sezone su dotrajale i neispravne električne instalacije i nestručno rukovanje pećima na čvrsta i tečna goriva. U zimskim mjesecima, ipak je najčešči uzrok, neočišćeni dimnjaci.

Sezona grijanja, loženja, sa sobom donosi i neke od potencijalnih opasnosti, jer zbog nestručnog rukovanja pećima na čvrsta i tečna goriva često nastaju požari u objektima koji mogu dovesti i do smrtnog slučaja i veće materijalne štete.

Veliku ulogu u tome imaju i dimnjaci koji se trebaju redovno čistiti i održavati u saradnji sa dimnjačarskom službom. Razgovarali smo sa komandirom PVJ Zenica Nerminom Mujkanovićem, koji nam je kazao kako postupiti u takvim slučajevima.

“Preporučio bih građanima da redovno kontrolišu svoje elektro instalacije u svojim kućama, stanovima jer sve je više potrošača, opterećujemo instalacije, a instalacije su, znaju biti stare od 30 do 50 godina. Znači šta uraditi, ugradnjom novih osigurača rasteretiti staru instalaciju. Šta bih još preporučio za kućanstva koja imaju loženje, svoje peći itd, redovno čišćenje dimnjaka”.

Sve su češći slučajevi paljenja čađi u dimnjacima u vrijeme sezone loženja što dovodi do požara. Do požara može doći od varnica iz grla dimnjaka koje padaju po krovu i koje dospijevaju na zapaljivi materijal u okolini. Pored vatrogasaca, svemu ovome u svakodnevnoj praksi svjedoče dimnjačari.

“U toku zimskog perioda najviše se susrećemo sa začepljenjem i zapaljenjem dimnjaka. Uzročnici toga su najviše neredovno čišćenje dimnjaka, te loženje nekvalitetnog ogrjeva. Znači ogrjev 15, 20 ili čak više posto vlažnosti ne bi se trebao koristiti za zagrijavanje”, rekao je Demir Halimić, dimnjačar

U slučaju požara na dimnjaku ili bilo kojeg drugog nekontrolisanog širenja vatre, građani treba da pozovu Vatrogasnu jedinicu na broj telefona 123. Požar se nikako ne treba gasiti vodom istakli su iz Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica. Zbog svega navedenog neophodno je da se svake godine, prije početka, u toku ili nakon grejne sezone izvrši čišćenje dimnjaka od strane stručnih lica i tako spriječi eventualno nastajanje požara.

(T.B.)