Bićo: Za poljoprivredu od Vlade FBiH očekujemo sredstva od 3 do 6% budžeta

Nedžad Bićo

“Ono što mi očekujemo od ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH je da se prije svega usvoji u zakonskom roku, te da se ispoštuje zakonski minimum za poljoprivredu, koji predviđa sredstva u visini od 3 do 6 % ukupnog budžeta”, ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

“Ovo znači da ako je Vlada Federacije BiH usvojila ovogodišnji Prijedlog budžeta u iznosu većem od 6,7 milijardi KM i uputila ga u parlamentarnu proceduru, znači da bi budžet za oblast poljoprivrede za 2023. godinu na prostoru Federacije BiH, matematički gledano, trebao iznositi 202 miliona KM”, pojašnjava predsjednik Udruženja poljoprivrednika većeg bh entiteta.

“Međutim, ima neki prijedlog od 160 miliona za poljoprivredu, kojim mi nismo zadovoljni, jer smatramo da je to nedovoljno i ostajemo pri našem zahtjevu od minimum 200 miliona maraka za agrar za prostor Federacije i nadamo se da će tako i biti, jer imamo podršku novog saziva Parlamenta”, napominje Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Prijedlog ovogodišnjeg budžeta FBiH trebao bi biti razmatran ove sedmice i to sutra, 25. januara, na sjednici Predstavničkog, te u petak, 27. januara, na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta. (V.J.)