Studenti Filozofskog fakulteta UNZE posjetili RTV Zenica

Oko 15-ak studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, u pratnji profesora Enesa Praske i Adnana Bujaka, boravili su u posjeti Radio-televiziji Zenica.

Cilj posjete bio je upoznavanje studenata sa načinom i organizacijom rada zeničkog javnog medijskog servisa, a ovom prilikom razgovarano je o budućoj saradnji Filozofskog fakulteta i RTV Zenica na bazi Sporazuma koji je potpisan prošle godine. Studenti su izrazili želju za angažmanom u produkciji radijskog sadržaja namijenjenog mladima a menadžment naše kuće iskazao je spremnost za tehničku, mentorsku i svaku drugu podršku za realizaciju ovog projekta.

Koncept omladinske radijske emisije sami će pripremiti studenti, a neki od njih su se prilikom posjete prihvatili i prvog novinarskog zadatka, te napisali vijest o svojoj posjeti RTV Zenica.

Njihove tekstove možete pročitati u nastavku:

 

– Nakon potpisanog Sporazuma o saradnji između Filozofskog fakulteta Zenica i RTV Zenica uslijedila je posjeta zainteresovanih studenata i studentica prostorijama RTVZE. 

Studenti su imali priliku da se upoznaju sa načinima rada medija, tehnikama koje se koriste, ali i da se sami okušaju u ulozi voditelja i osmisle omladinsku radijsku emisiju.

Za studente je ovo bilo izuzetno iskustvo, koje će im pružiti mogućnost da prošire spektar svog znanja, iskušaju se u svijetu medija, izađu iz svoje zone komfora, ali i da na ovaj način doprinesu u promociji, kako fakulteta, tako i lokalne zajednice i pozitivnih primjera i priča.

Kako navodi Esma Šišman, studentica IV godine Odsjeka za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, za nju je ovo bilo zaista zanimljivo iskustvo koje joj je omogućilo da izađe iz komfor zone i otkrije nešto novo.

“Danas mi je u prostorijama RTVZE zaista bilo zanimljivo. Skroz novo iskustvo, koje mi je na određeni način pomoglo da izađem iz svoje komfor zone, jer sam inače povučena osoba. Ali kroz današnju posjetu i upoznavanje načina rada, kako televizije, tako i radiostanice, sam se zainteresovala da se iskušam u novim stvarima”, izjavila je studentica Filozofskog fakulteta, Esma Šišman.

Studenti i studentice Filozofskog fakulteta će u narednom periodu aktivno raditi na osmišljavanju i kreiranju omladinske radijske emisije, koja će biti emitovana u programu RTV Zenica, i predstavljati će odraz njihovog omladinskog aktivizma, kao i usavršavanja u svijetu medija. 

autor: Elma Mujić

– Kao samo jedna u nizu od predstojećih posjeta i projekata, studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici su jučer (16.1.) imali priliku posjetiti prostorije RTV Zenica. S obzirom da je RTV Zenica potpisao protokol o saradnji sa FFUNZE, ovaj obilazak je studentima služio da bi se informisali na koje načine mogu da iskoriste svoje vještine i interese da doprinesu lokalnoj zajednici kroz angažman u ovoj ustanovi.

Počevši od prostorija ureda, studenti, vođeni profesorima Adnanom Bujakom i Enesom Praskom, su se upoznali sa članovima ovog televizijskog kanala, od direktora Nandina Škrbića, do kamermana Benjamina Mostića, producenta Sanela Hasanovića, te do novinara kao što su Neđžad Glibo. Kroz priče ovih dugogodišnji uposlenika, mladi studenti su uspjeli da zavire u svijet javnih medija i prilike koje im može pružiti u njihovom profesionalnom usavršavanju. Naravno, studenti su obišli i sami studio tj. čuvenu „zgradu sa displejom“, koja im je bila posebno zanimljiva. 

Kao studenti oblasti humanističkih nauka i omladina grada Zenice, zasigurno će imati obilje ideja i kreativnih načina kroz koje će ostaviti svoj trag u našoj zajednici.

autor: Ajla Karajkić

– Danas je u prostorijama Radiotelevizije Zenica upriličena posjeta studenata Filozofskog fakulteta. Cilj ove posjete jeste zajednički rad studenata sa članovima redakcije na budućim projektima, koji su od izrazitog značaja za razvijanje komunikacijskih vještina i sticanje iskustava u interakciji sa drugima.

Prisutnima su se predstavili uposlenici radiotelevizije, te su im poželjeli dobrodošlicu. Studenti su se tom prilikom upoznali sa opisom djelatnosti i načinom rada prisutnih uposlenika, te im je pružena prilika za njihov vlastiti angažman. Također, u toku navedenog susreta, predstavljen im je koncept djelovanja gdje su pristupili prostorijama redakcije, u kojima im je objašnjeno na koji način treba pristupati voditeljskom radu.

Realizaciju samostalnih projekata ovih studenata, uz mentorstvo članova redakcije, očekujemo u što skorijem periodu. Dotada, nadamo se da će studenti uspjeti iskoristiti date informacije i upotrijebiti iste u proširenju svoga znanja.

autor: Adna Kaknjo

– U ponedjeljak, 16. Januara 2023. godine, studenti „Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici“, imali su priliku posjetiti prostorije redakcije RTV Zenica, te upoznati rad i način komunikacije medija.

Upriličen je srdačan doček, a studenti su se uz topao ambijent, kafu i prijatan razgovor, opustili i predstavili. Ovim putem obratili su nam se direktor RTV Zenica Nandino Škrbić, i urednik informativnog programa Sanel Hasanović. Studentima je otvoren put za razna područja u sklopu medijskog interesovanja. Ova saradnja je otvorila velike mogućnosti, a nadamo se da će ova prilika potaknuti na  razmišljanja ostalih mladih ljudi za angažiranje u medijima, i pomoći da mladi budu većina koja će uređivati sveukupno stanje.

Prostorije RTV Zenica, smještene su na dvije lokacije. Nakon obraćanja, i zajedničkih konsaltacija, zajedno sa profesorom, i urednikom informativnog programa, Sanelom Hasanovićem, uputili smo se zgradi realalizacija svega o čemu smo razgovarali.

Studenti su bili oduševljeni radom i načinom na koji funkcioniše posao iza malih ekrana. Angažiranost i spremnost na rad u različitim sferama, nudi nam pogled na bolje sutra, uz mlade ljude pune novih ideja.

autor: Alema Valentić

– U ponedjeljak, 16.01.2023. godine, studenti i studentice Filozofskog fakulteta u Zenici su posjetili redakciju RTV Zenica. Naime, u oktobru prošle godine, RTV Zenica i Filozofski fakultet su  ostvarili sporazum gdje je planirana saradnja. Cilj saradnje jeste angažman studenata u volonterskim pozicijama, ali također i jedan vid ulaska u svijet medija. Studenti sa različitih odsjeka i studijskih godina su imali priliku posjetiti prostorije redakcije RTV Zenica. Tu su bili upoznati sa  mogućim prilikama koje ih očekuju ukoliko se opredijele za volonterski program. Diskutovali su o mogućnosti kreiranja sopstvene studentske radio emisije, te o napretku u poziciji koji bi mogli dostići trudom i radom. Cilj emisije jeste  da zainteresovani studenti iskoriste svoju kreativnost i istraživačke sposobnosti da donesu nešto novo i inovativno radiju, te da tim putem motivišu svoje kolege da se pridruže kulturalnoj sferi Zenice.  Nakon toga, studenti su imali priliku posjetiti i studio RTV Zenica, a njihovo oduševljenje sa kamerama i green screenom se nije moglo sakriti. Vidjeli su gdje se snimaju programi kao što su Zenica info, te su čak  vježbali čitanje pred kamerom. Ova posjeta je odličan temelj za dalji studentski angažman u medijima našeg grada, te za oživljavanje omladinskog duha u sferi kulture.

autor: Hena Zahirović