Delegati Doma naroda FBiH preuzeli uvjerenja o mandatu

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine delegatima su uručena uvjerenja o osvojenim mandatima, nakon čega je uslijedilo polaganje svečane zakletve.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović čestitao je novoizabranim delegatima, te podsjetio da je CIK na svojoj sjednici krajem decembra donio odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH koja je objavljena u Službenom glasniku.

– Današnjom dodjelom uvjerenja o osvojenim mandatima završava se etapa posrednih izbora u FBiH. Sada slijedi izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, kao i izbor po pet delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u skladu sa Izbornim zakonom BiH – podsjetio je Arnautović.

Prema izmjenama dosadašnjih ustavnih i zakonskih pravila koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, Dom naroda Federalnog parlamenta ima ukupno 80 članova, umjesto 58 kao dosad.

Sastoji se od delegatskih klubova tri konstitutivna naroda, čiji je sadašnji kadrovski kapacitet po 23 delegata umjesto po 17, kao dosad, te Kluba ostalih naroda koji sada ima 11 umjesto sedam delegata.

FENA