Upozorenje: Narednih dana obilne padavine i jaki udari vjetra

U Bosni i Hercegovini u utorak, 17. januara, bit će oblačno vrijeme s kišom, na vrhovima planina će padati snijeg. 

Obilnije padavine na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne, lokalno je moguće i u centralnim područjima.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U drugom dijelu dana povremeno se očekuju i olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6, na jugu zemlje do 9 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje do 14 stepeni.

U srijedu, 18. januara, pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Češće padavine su na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Vjetar umjerene jačine, s jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8, na jugu do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13 stepeni.

U četvrtak, 19. januara, oblačno vrijeme s kišom, na planinama će padati snijeg. Jakog juga može biti još prijepodne. U drugom dijelu dana se očekuje slabljenje vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7, na jugu zemlje do 9 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10, na jugu zemlje do 13 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, dok je zbog magle vidljivost smanjena na području Viteza i Glamoča (100 metara vidljivost).

Na području zapadne Bosne upozorava se na jake udare vjetra. Iz IC BiHAMK-a skreću pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Meteorolozi su za period od sutra (utorak) do petka najavili intezivnu kišu, bujice, te jak vjetar u istočnim krajevima zemlje (posebno na potezu Foča-Trebinje), pa se apeluje na vozače, koji namjeravaju putovati u to područje, da se na vrijeme informišu o trenutnom stanju i uslovima puta.

Vijesti.ba