Spremite kišobrane: Slijede nam nestabilan zrak i obilne padavine

Čeka li nas sniježni pokrivač u narednim danima pitali smo meteorologe. Kažu, dolazi period obilnih padavina. Polje niskog zračnog pritiska usloviće vjetrovito i kišovito vrijeme, a pred kraj naredne sedmice, moguć i snijeg.

Imali smo malo snijega, ali neuobičajeno vrijeme za ovo doba godine se vratilo. Kiša će, kažu meteorolozi. Stiže i vjetar koji će rasčistiti ovaj nezdravi vazduh koji danima udišemo. Zimi, poslije kiše dođe i snijeg. Predviđaju da bi ga mogli imati sredinom naredne sedmice.

“Narednih dana možemo očekivati da će se vremenska slika pokvariti u Bosni i Hercegovini budući da sa Atlantika slijedi nova porcija vlažnoga i nestabilnoga zraka. Polje niskog zračnog pritiska koje će se formirati u Đenovskom zaljevu usloviće dosta vjetrovito i kišovito vrijeme, biće tu i obilnijih padavina i to naročito oko utorka i srijede, kada nerijetko mogu pasti i veće količine padavina u veoma kratkom vremenskom intervalu, a treba istaknuti da snijeg, u nizinama barem, nije izgledan do iduće srijede odnosno četvrtka. Snijeg, gdje je trenutno najizgledniji jesu najviše planine”, saopštio nam je meteorolog Nedim Sladić.

Vlažnost vazduha i promjenljive temperature plodno su tlo za razvijanje virusa. Nakon dvije godine praćenja epidemioloških mjera, građani su se opustili, te je, kako su nam rekli iz Hitne pomoći, povećan broj pacijenata sa simptomima viroze.

“Ovo su baš neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine, i moguće, djeluju zaista na zdravlje ljudi u smislu nekog pogoršanja njihovog osnovnog stanja kod hroničnih pacijenata, pa do pojave nekih novih tegoba kod pacijenata koji te tegobe dosad nisu imali. Naime, svaka varijacija temperature zraka, atmosferskog pritiska, vlažnosti zraka, može biti okidač ili neki riziko faktor za nastanak oboljenja posebno kod onih osjetljivih kategorija stanovništva, kao što su stariji od 65 godina, trudnice, mala djeca, hronični pacijenti i tako dalje”, istakla je doktorica Rialda Blažević iz Hitne pomoći KS.

Kiša će oprati ulice Sarajeva, a vjetrovito vrijeme pogoduje i kvalitetu vazduha. Preporuka građanima je da jačaju imunitet, a kada krenu napolje da svakako ne zaborave i kišobran.

Predstoji nam tmurno vrijeme. Jedni se nadaju snijegu, kako bi mogli na planine, da uživaju. Drugima nije važno, pa će sve ovo gledati kroz prozor, uz neki film ili neki topli napitak.

N1 BiH