Saopštenje Udruženja veterana rata i odbrane bosanske časti povodom obilježavanja neustavnog Dana RS

Povodom obilježavanja nesutavnog Dana RS-a reagovalo je i Udruženje veterana bh. rata i odbrane bosanske časti. Saopštenje prenosimo u nastavku.

“Nije ovo prvi put da vidno frustrirani šatorski folklorista i švercer,ljubitelj skrivanja milijardi ukradenih novaca od ovih građana,iz inače lijepog bosanskohercegovačkog mjesta Laktaši, pokušava da bude voditelj tima pritajeno potpomognute i projicirane ujdurme na suverenitet države Bosne i Hercegovine i da još jednom pokaže drugima da je ponovo u stanju da flagrantno krši ranije donosene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti obilježavanja ovog dana te da ovakav događaj pokušava da unese kao autorizaciju i model ponašanja.

I nije to samo obilježavanje već i demonstracija moći i nasilja nad najvišim pravnim propisima države,kroz direktno uključivanje pripadnika oružanih i policijskih snaga,njihovih tehničkih resursa,sa jasnom porukom da ima dovoljno snage za nastavak projekta u kojem niko drugi nije dobro došao u RS,da je autonomija izvjesna,produžena ruka susjeda dalje mijesi vruć kotao,a agresorska Rusija i nije tako daleko.

Ove godine to je pojačano nedavnim odlukama Narodne Skupštine RS-a i dodjelom ordena svjetskom monstrumu Vladimiru Putinu ,kreatoru največe svjetske destabilizacije sigurnosnih prilika na planeti od drugog svjetskog rata.

Niko ne može negirati činjenicu da je ovo više od pokušaja ozbiljne provokacije svim građanima države Bosne i Hercegovine,vračanje u period strašnih događanja na ovim prostorima,poruka urušenja temelja demokratije i opredjeljenosti suživotu i vrijednostima na kojima počiva svijet koji želi mir,život i nadu u odrastanje mladih generacija.

Manifestno obilježavanje ovog neustavnog dana podsječa na ideološki početak urušenja demokratije a potom i na zločine,genocid,rušenja,nasilna iseljavanja,silovanja…

Svi dužnosnici iz RS-a koji su radili na pripremi,učestvovali i koji će bili prisutni na ovoj sigurnosno naročito interesantnoj manifestaciji moraju biti predmetom ozbiljne opservacije i promtne akcije nadležnih državnih institucija i agencija.

Udruženje veterana BH rata i odbrane bosanske časti,naše članstvo,demobilisani borci i veterani Armije Bosne i Hercegovine budno prate dešavanja kojim se i dalje pokušava uzdrmati suverenitet države Bosne i Hercegovine,neumorno radimo na realizaciji projekata kojim se naglašava važnost očuvanja principa i tekovina demokratije,jačanja obilježja jedine nam domovine Bosne i Hercegovine,a naše sidro za mirnu,našu,luku pripremamo i za lijepe bosanskohercegovačke gradove nasljednike kulture musteriena i veliko Sarajevo”, navodi se u saopštenju.