Božićna poruka protojereja Marka Maleša, Starješine hrama rođenja presvete Bogorodice u Zenici

“Riječima i pjesmom pastira: „Slava na visini Bogu na zemlji mir, a među ljudima dobra volja“. Hrišćani svake godine obilježavaju početak praznovanja Božića.

Više od dvije hiljade godina ponavljaju i pjevaju širom svojih hramova i domova najavljujući dolazak radosnog praznika rođenja Gospoda Isusa Hrista. I zaista kada se zadubimo u srž ove poruke to je u stvari i najbitniji segment danas među nama bili hrišćani ili ne. Ništa više i bolje od poruke mira i dobre volje među ljudima ne možemo ni poželiti jedni drugima, jer to je ono jedino u čemu oskudjevamo danas. Bog je došao da nam pokaže svoju ljubav prema nama i kako ne prestaje da voli ovaj rod ljudski iako se mi i ne trudimo da poštujemo njegove zakone i odredbe, koje nam je prenio preko pravednika.

Danas više nego ikad potrebni su nam mir na zemlji među ljudima i narodima. To je vječiti vapaj neba i zemlje za mirom i dobrim odnosima među ljudima. A te vrijednosti nam baš donosi praznik Božić koji je simbol pomirenja Boga i ljudi i simbol ljubavi. Ljubav je iskonski pokretač svih događaja u istoriji spasenja, a pogotovu u dolasku Božića, malog Boga u svijet, tako da mi ljepotu i snagu današnjeg Praznika možemo samo čistom ljubavlju doživjeti. Pokrenut ljubavlju Bog je stvorio svijet i čovjeka. On je, njome vođen, sišao među nas, učinivši da čovječansko u svoja njedra primi božansko, kao i da netvarno u sebe privije propadljivo. Ovom prilikom htio bih čestitati svim ljudima srećnu i Bogom blagoslovljenu novu 2023. godinu, a pravoslavnim Hrišćanima srećan praznik rođenja Gospoda Isusa Hrista uz radosni pozdrav: mir božji Hristos se rodi!”

Protojerej Marko Maleš, Starješina hrama rođenja presvete Bogorodice u Zenici.