Obavijest za nezaposlene u ZDK i isplatu novčane pomoći

FOTO: Zenicainfo.ba

“Zbog tehničkih problema u jedinstvenom informacijskom sustavu popis nezaposlenih osoba ima manjkavosti pa se određeni broj onih koji su predali transakcijske račune nije nalazio na navedenom spisku, a bili su nezaposlene osobe na dan 31. august 2022. godine”, kazao je Feni direktor Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona Anto Pešić.

U toku su, dodaje, pojedinačne provjere za sve nezaposlene koji su dostavili transakcijske račune, a nije im isplaćena jednokratna novčana naknada u iznosu od 100 KM po Uredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o pomoći stanovništvu.

“Provjerava se da li su te osobe uopće bile u evidenciji nezaposlenih na dan 31. 08. 2022. godine. Na temelju tih provjera, Vladi FBiH uputit će se izvješće o dosadašnjoj isplati jednokratnih novčanih naknada, uz dodatni spisak i navedenih osoba koje su bile na evidenciji nezaposlenih na dan 31. 08. 2022. godine, a nisu dobili novac, kako bi se riješio tehnički problem i te osobe dobile naknadu”, najavio je Pešić.

Određeni broj osoba koje su bile na evidenciji nezaposlenih te službe na dan 31. 08. 2022. godine, ističe Pešić, nije na svoje transakcijske račune dobio pomenutu jednokratnu novčanu naknadu, ali napominje kako su spisak nezaposlenih osoba iz jedinstvenog informacijskog sustava preuzele vlasti na federalnom nivou.

Na spisku nezaposlnih za SZZDK bilo je ukupno 50.034 osoba, za koje su bili pristupili i prikupljanju valjanih transakcijskih računa. Na temelju provjere, ustanovili su i poslali zahtjev za isplatu sredstava prema Vladi Federacije BiH za 33.314 osoba, koje su bile na spisku od 50.034 osoba, kojeg su dobili sa federalnog nivoa.

“Uočili smo određene probleme prilikom obrade podataka, jer kod nekih su osoba transakcijski računi bili zatvoreni, neki su predavali transakcijske račune svojih supružnika ili djece, a pojedini su predavali i račune a da uopće nisu bile na evidenciji nezaposlenih na dan 31. 08. 2022.godine, a na koje se odnosi ova Uredba”, napominje Pešić.

On se nada da će svi koji su imali valjane transakcijske račune i koji su imali pravo na pomenutu naknadu, dobiti naknadu koja im pripada.ž

FENA