Povećano zagađenje u Zenici, stanovništvu se apeluje na smanjen boravak vani

U Zenici je danas zrak vrlo nezdrav. Podaci su to nevladine organizacije Ekoakcija, prema čijim pokazateljima je indeks kvaliteta zraka u Zenici 237, pa se stanovništvu apeluje na pojačan oprez i smanjen boravak vani.

Profesor dr. Samir Lemeš je mišljenja da su parametri kvaliteta zraka u Zenici čak i viši od prikazanog, uzmemo li u obzir da relevantne mjerne stanice ne mjere polutante PM, pa upozorava da je situacija osim što izgleda alarmantno,  još i gora od tog.

„Problem u Zenici je što mi ne mjerimo sve polutante, tako, kada pogledate podatke sa mjernih stanica nemate podatke za PM 2.5. To je ona najsitnija  prašina koja prolazi kroz pluća u krvotok. Tako, kada bismo i to imali, taj indeks bi bio još i viši“ , kazao je Lemeš. Napominje da je koncetracija SO2 dosta manja nego prethodnih zima, ali je koncetracija prašine viša, te da indeks kvaliteta zraka ne obuhvata ni benzen koji je kancerogen.

Iz organizacije Ekoakcija upozoravaju da su u ovakvim okolnostima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva, a oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. Također, svi ostali stanovnici Zenice morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

„Industrija treba da smanji ispuštanje zagađujućih materija u zrak. Ono što građani mogu da urade je da paze šta lože u kućnim ložištima,  jer 1/3 zagađenja dolazi iz tih ložišta, a ostatak iz industrije“, apeluje Lemeš.

Prema istim pokazateljima, Sarajevo je jutros najzagađeniji grad u BiH, a kvalitet zraka od 304 je opasan za cjelokupno stanovništvo. Profesor Lemeš je mišljenja da ni u Zenici zrak nije ništa kvalitetniji od sarajevskog, kazavši da je samo razlika u tome što u Sarajevu postoji veći broj mjernih stanica koje mjere PM 2.5.

Također, kvalitet zraka vrlo je nezdrav i na području Visokog i Kaknja. Zbog klimatskih promjena , teško je procijeniti kada će se kvalitet zraka popraviti, a spas je jedino u ovome momentu u padavinama-snijegu ili kiši kojih nema. (M.H.)