Gradonačelnik Kasumović posjetio i darovao prvorođenu bebu u 2023. godini u Zenici

Na porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica jutros u 4,37 sati rodila se Dalia, prva beba u 2023.godini. Sretna majka, 28-godišnja Ilhana Turčinović na svijet je donijela djevojčicu tešku 3.130 grama i dugu 47 centimetara. 

Tradicionalno, nakon rođenja prve bebe, Gradonačelnik Fuad Kasumović posjetio je odjel i uz čestitke sretnoj mami uručio buket cvijeća i novčani dar u iznosu od 1.000 maraka.
“Hvala Bogu Zenica je dobila novu sugrađanku, to je prvorođeno dijete u 2023. godini. Ovo je jedna lijepa tradicija koju treba nastaviti jer kao što znamo bijela kuga je u Bosni i Hercegovini i na svaki način pokušavamo mladim bračnim parovima da što više djece imaju. Ujedno čestitam doktorima i medicinskom osoblju ovdje na porodiljskom odjelu jer ipak i njima je Nova godina, oni rade svoj posao pošteno i kvalitetno”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.
Zbog sve prisutne bijele kuge u našoj zemlji, hitno su potrebne mjere koje će poboljšati natalitet. S ovom konstatacijom se slaže i prvi čovjek grada.
“Koliko znam kantonalna Vlada je donijela odluku da će svako novorođeno dijete dobiti po 1.000 maraka, Grad Zenica je do sada isplaćivao oko 250 maraka i mi smo prvi u državi to uveli da pomognemo, ali to ne treba biti jedina mjera, treba tim mladim roditeljima omogućiti posao”, kazao je Kasumović i dodao da će grad nastaviti pomagati ali da resorna služba dogovara sa kantonalnom službom da se to uveže i da to bude jednoobrazno.
Nova, 2023. godina u domu Turčinovića u Klopču nije mogla bolje početi. Ilhana je rodila zdravu djevojčicu koja je drugo dijete u njihovoj porodici. (N.G.)