Rasim Skomorac podnio ostavku, v.d. direktora KB Zenica Tarik Zulović

Rasim Skomorac

Dosadašnji vršilac dužnosti načelnika Odjela ginekologije i porodiljstva Kantonalne bolnice Zenica dr. Tarik Zulović imenovan je danas za vršioca dužnosti direktora te ustanove, a nakon što je dosadašnji direktor dr. Rasim Skomorac podnio ostavku, potvrdio je Feni predsjednik Upravnog odbora KBZ-a dr. Bruno Bojić.

Zulović je bio član UO pa je, prije imenovanja na novu dužnost, a na koju će zvanično stupiti 1. januara naredne godine, podnio ostavku na članstvo, koju je premijerka ZDK Amra Mehmedić i prihvatila.

-Direktor Zulović imat će podršku UO, a radnicima, kojima danas ipak nismo uspjeli isplatiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 800 KM, svoj će novac dobiti nakon Nove godine. Sutra je, naime, nereadni dan i već smo zakasnili, ali ćemo, u suradnji s Vladom ZDK, pokušati osigurati sredstva za tu namjenu. U suprotnom, ja ću svoj mandat staviti na raspolaganje, jer smatram da su naši zaposlenici to zaslužili. Oni su istinski heroji našeg kantona pa i Bosne i Hercegovine- podvukao je Bojić.

On je napomenuo kako se Ministarstvo zdravstva ZDK danas proglasilo nenadležnim za odobravanje saglasnosti za isplatu jednokratne pomoći za oko 1.750 zaposlenika te ustanove, u iznosu od 800 KM, za što, prema Uredbi Vlade Federacije BiH, do 31. decembra ove godine nisu bili u obavezi da isplate pripadajuće doprinose.

Podsjetimo, dosadašnji direktor Skomorac, koji je nakon godina negativnog poslovanja te ustanove i čestog mijenjanja direktora, stabilizirao poslovanje te ustanove, koja je 2015. godine imala akumulirani dug od oko 20 miliona KM.

KBZ je, kako je istakao, od 2017. godine negativno poslovala samo 2021. godine, ali i te godine zbog velikih izdataka u borbi protiv infekcije Covid-19.

Skomorac je isticao kako nije želio danas potpisati isplatu 1,4 milion KM za jednokratnu pomoć bez saglasnosti Ministarstva zdravstva ZDK, a što je bio i uslov prema odluci koju je UO KBZ-a donio sinoć. Danas je ta odluka izmjenjena, ali Skomorac je smatrao kako bi bez te saglasnosti načinio krivično djelo u poslovanju.

Kako je naveo u svom pismenom obrazloženju UO, ostavku je podnio “svjestan nove političke realnosti”, a za kvalitetno i uspješno funkcionisanje zdravstvene ustanove ove veličine i važnosti, podvukao je, nužan timski napor osnivača, tj. Vlade ZDK, zatim Ministarstva zdravstva ZDK, UO KBZ-a, kao i direktora sa saradnicima te naravno, a što je istakao i kao najvažnije, “radnika ustanove”.

FENA