Usvojena Odluka o privremenom finansiranju Grada Zenica

Gradsko Vijeće Zenica na današnjoj sjednici prihvatilo je Odluku o privremenom finansiranju Grada Zenica za period od prva tri mjeseca 2023. godine i to u iznosu od 9 miliona KM, što je manje od iznosa tromjesečnog prosjeka utrošenih sredstava za 2022. godinu.

“Tekuća godina bila je godina u kojoj su održani Opći izbori, što je uticalo i na Grad Zenica obzirom na konstituisanje vlasti na višim nivoima, ali i na redovnost održavanja sjednica Gradskog vijeća Zenica, kao i obzirom na složenost postupka donošenja budžeta, te se u ovoj godini nije mogao ispoštovati budžetski kalendar, a  ni budžet za 2023. godinu nije mogao se donijeti do 31. decembra ove godine”, pojasnila je Fatima Vojvodić, pomoćnica gradonačelnika Zenice za finansije.

Vijećnici su danas, između ostalog, usvojili Nacrt Programa rada Gradskog vijeća Zenica za iduću godinu, a nisu prihvaćeni: Prijedlog Rješenja o imenovanju stručnih komisija za utvrđivanje prometne vrijednosti nekretnina, te Prijedlog Odluke o izmejnama i dopunama Odluke o građevinskom zemljištu Grada Zenica, što je utvrđeno kao dopunska tačka dnevnog reda, a na inicijativu Almira Babajića iz SDP-ea.

“Ovim izmjenama je bilo predloženo da se kompanija ArcelorMittal Zenica iz sadašnje pete, svrsta u četvrtu zonu, te bi kompanija plaćala veći iznos za komunalnu naknadu, a Grad Zenica uprihodovao bi 300.000 maraka na godišnjoj osnovi”, pojašnjava Almir Babajić, vijećnik SDP-a.

“Mi ne možemo izvršiti zonorinje na način da paušalno prebacimo iz jedne u drugu zonu neku katarsku općinu, jer se zoniranje utvrđuje razvojnim planskim dokumentom, u ovom slučaju Urbanističkim planom Grada Zenica, koji je trenutno u u toku izrade”, pojasnila je Emilija Pašalić, v.d. pomoćnika gradonačelnika gradske Službe za urbanizam. (V.J.)