Održan šlager najljepših novogodišnjih pjesama za djecu

U organizaciji Dječije Note i Javne ustanove Osnovna muzička škola Zenica, u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta održan je Šlager najljepših novogodišnjih dječijih pjesama. 

“Večeras nam je sedmi novogodišnji Šlager autorskih pjesama i dječijih festivalskih pjesama. Pored učenika muzičke škole učešće su uzele i osnovne škole iz našeg grada, Meša Selimović, Musa Ćazim Ćatić, Alija Nametak i ostale škole tako da je sala puna, oko 130 djece je uzelo učešće večeras na ovom festivalu koji je jako bitan za nas jer ovo je kruna našeg rođendana muzičke škole s kojim završavamo našu obljetnicu što se tiče 2022. godine”, kazala je Aldina Aganović, dirigentica šlagerskog hora.
Jedanaestogodišnja Sara Berberović, učenica petog razreda Osnovne škole Meša Selimović večeras se publici predstavila pjesmom “Ljubav nek združi”.
“Jako mi je drago što večeras pjevam ovu pjesmicu i što su svi došli da nas gledaju”, kazala je Sara.
Profesor Said Jusić jedan je od troje najaktivnijih autora muzike za djecu.
“Sve je krenulo od Dječije note, kada smo osnovali to udruženje, iza sebe imamo 15-ak festivala Kad muzika svira, evo sedmi novogodišnji festival, pa festival Kad muzika svira u Kaknju, naravno sve to ne bi moglo bez autorskih pjesama. Nas nekolicina entuzijasta pravimo muziku za djecu, ja sam čak objavio knjigu sa 18 kompozicija koje su sve bile izvođene na festivalima i vidim da ih djeca pjevaju sa zadovoljstvom u obdaništima, nižim razredima osnovnih škola i znači da trud nije uzaludan. Meni je drago kad vidim da se djeca raduju nečemu što sam ja napisao”, kazao je ovom prilikom Said Jusić.
Tokom šlagera izvedeno je šest autorskih i devet dječijih festivalskih pjesama. (N.G.)