SPKD “Prosvjeta” koncertom obilježila jubilej 120 godina postojanja i rada

Srpsko prosvjetno-kulturno društvo „Prosvjeta“ u Bosni i Hercegovini ove godine obilježava 120 godina postojanja i rada.

Tim povodom i ove godine i zenička „Prosvjeta“ je u Sokolskom domu u petak navečer priredila koncert etno grupe „Trag“, poznatog vokalno-instrumentalnog sastava iz Banjaluke, koji je svojim izvedbama oduševio publiku.

„To nije mali period. Prošli smo i kroz lijepe i kroz ružne trenutke pa mi je drago što se nakon 50 godina „Prosvjeta“ ponovo aktivirala, što radi ono što najbolje zna-da promoviše kulturu i tradiciju ovih naroda i narodnosti, jer je poslije Drugog svjetskog rata bila ugašena. Koliko su nam finansijske mogućnosti dozvolile, mi smo i obilježili ovaj značajan jubilej“, ističe Boško Jefić, predsjednik zeničke „Prosvjete“.

„Tu nismo stali“, dodaje on i nastavlja: “Danas smo objavili i rezultate konkursa za najbolju sevdalinku, pod nazovom „Vuka Šekerović“, jedne naše proslavljene pjevačice sevdalinke, s ciljem i namjerom da nekako oživimo njen lik i djelo, objavljenog za mlade pjesnike, učenike osnovnih i srednjih škola. Među 62 pristigla rada pobjednio je učenik Davud Bašić iz osnovne škole Miroslav Krleža, koju sam i ja nekada pohađao“. S ponosom navodi kako su jedni od rijetkih koji imaju izuzetnu saradnju i sa drugima, prije svega sa „Napretkom“ i sa „Preporodom“. Izražavajući nadu kako će odgovorni u institucijama imati više sluha i prepoznati i valorizovati ovaj njihov rad i trud na očuvanju kulturnog naslijeđa naroda ovog podneblja, Jefić navodi kako u utorak imaju Božićni koncert, u srijedu podjelu novogodišnjih paketića za najmlađe, a nakon toga dolazi Božić i tradicionalni šahovski turnir.  (S.G.)