Rotary Club dodijelio stipendije za 17 studenata

ROTARY CLUB Zenica i ove godine nastavlja za višegodišnjom praksom dodjele studentskih stipendija. Danas su u Hotelu Dubrovnik predstavnici ovoga kluba potpisali ugovore sa 17 studenata, koji će stipendiju primati u toku jedne akademske godine.

Stipendije su dodijeljene za tri studenta, štićenike JU Dom-porodica Zenica i četiri studenta sa područja ZDK, a u saradnji sa Rotary Clubom iz Tuzle i Beča, obezbijeđene su stipendije za još deset studenata sa područja ZDK.

„Stipendiramo najuspješnije studente i one kojima je socijalni status porodice takav da im stipendija dobro dođe i na neki način budu podržani u svom studiranju“, kazala je Mensura Beganović, koordinator projekata u Rotary Club-u.

Mensura Beganović, koordinator projekata u Rotary Club-u

Draženka Subašić, predsjednica ovoga Kluba ističe da će stipendije umnogome pomoći štićenicima Dom-porodica na čijem je čelu, jer iznos koji im ova Ustanova obezbjeđuje, kako kaže, dovoljan je da pokrije samo njihove troškove džeparca, koji su, naglašava, jako skromni. „Ovo je već četvrta godina koju Rotary Club podržava studente,  koji su štićenici JU Dom- porodica i koji uspijevaju da upišu prvu ili svaku narednu godinu studija. Mi smo prošle godine imali šest studenata, a ove godine su tri studenta uspjeli upisati narednu akademsku godinu, čime su se automatski i kvalifikovali za stipendiju“, naglašava Subašić.

Draženka Subašić, predsjednica Rotary Cluba

Ugovori su potpisani sa stipendistima na godinu dana, a vrijednosti stipendija se razlikuju prema mjestu studiranja i potrebama studenata, te je njihov iznos od 160 do 200 KM. Studenti koji dolaze iz Kaknja, Bugojna, Donjeg Vakufa i Zenice ističu da će im dodijeljena stipendija uveliko pomoći u ovim kriznim vremenima sa kojima se naša zemlja suočava, a oni su jedna od najpogođenijih kategorija stanovništva.

 „Stipendija će mi dosta pomoći, obzirom na tešku ekonomsku situaciju u našoj zemlji,  ali i svijetu. Ovo je već druga godina stipendiranja iz Rotary Club-a, kojem se ovim putem zahvaljujem “, kaže Adis Mašić, student.

Adis Mašić, student

U okviru svojih projekata Rotary klub stipendira studente, a s ciljem kako ističu u ovome klubu, da bi zadržali mlade i uspješne ljude da ostanu u svojoj zemlji i svojim znanjem doprinesu njenom razvoju. (M.H.)