Krivične prijave protiv odgovornih za smrt djevojčice Džene Gadžun

Roditelji rahmetli Džene Gadžun, djevojčice iz Lučana kod Kaknja, koja je preminula prošle godine nakon operacije očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji Bejtović u Sarajevu, mirno su protestvovali danas na glavnoj kapiji Kantonalne bolnice u Zenici, uz nesebičnu podršku građana.

Javno su zatražili odgovore na brojna pitanja, ovaj put od uprave i ljekara zeničke bolnice, zahtjevajući pravdu, istinu, odgovornost i adekvatne sankcije svih koji su imali veze sa prvom i drugom, kobnom, operacijom male Džene.

Pravda, pravo i pravičnost, istina, zataškavanja i odgovornost, adekvatne kazne. Sve se ovo vjerovatno  istovremeno provlačilo kroz misli u glavama prisutnih na ovom mirnom protestu, a natpisi na transparentima u rukama dodatno su izazivali emocije.

Pokazujući haljinicu male Džene koju je posljednji put nosila, tužna i uplakana majka Amila, u obraćanju novinarima je pojasnila kako na ovaj način žele i javnost upoznati kako radi Kantonalna bolnica u Zenici sa svojim uposlenicima, šta se zapravo sve dešavalo od prve operacije, sa kasnijim brojnim komplikacijama, koju je obavila doktorica zeničke bolnice Nina Jovanović, pa sve do druge kobne operacije u Sarajevu.

Amila Gadžun

„Advokatski tim istražuje čitav slučaj, prikupljeni su brojni dokazi i o ugrađenim materijalima tokom prve operacije, a sada tražimo smjenu kompletne uprave kantonalne bolnice Zenica, utvrđivanje odgovrnosti svih ljekara Oftalmologije koji su učestvovali u ovom kriminalu, od nabavke i ugradnje spornog materijala, utvrđivanje odgovornosti zapolsenih u bolničkoj apoteci, u kojoj je materijal čuvan, zaposlenih u bolničkom računovodstvu, koji su pravili lažne, falsifikovane papire, jer zbog njih je Džena i ono malo života provela u bolu i patnji. Da njih nije bilo ne bi bilo ni druge operacije i danas bi Džena bila živa sa nama“, kazala je njena majka Amila.

Ni Dženinom ocu Murisu nije lako kroz sve ovo prolaziti. „Kako će mi biti lako. Nema mi mog dijeta, moje mi Džene nema. Moram da se na ulici borim za pravdu njezinu. Nina Jovanović ju je odvela u smrt, ovdje je trebala da operiše i riješi sve, ali odvela ju je u Sarajevo, u smrt“, kazao je kroz suze u očima Muris dodajući kako ova podrška građana znači da se već jednom riješi nešto u ovoj našoj državi, da se promijeni čitav sistem, ali da pored lopova na vlasti teško da će se prominjeniti išta.

Advokatski tim danas će predati krivične prijave protiv Rasima Skomorca, direktora bolnice, doktorice Nine Jovanović i šefova Odjela oftalmologije, a nakon ovih protesta opet će uslijediti zahtjevi prema Tužilaštvu u Sarajevu, gdje se još čeka konačno vještačenje, kao i ljekarskim komorama.  (S.G.)