Studenti žele bolji standard, traže stipendije koje neće biti na nivou socijalne pomoći

Predstavnici Unije studenata Univerziteta u Zenici podnijeli su inicijativu prema Gradu Zenica i Gradskom vijeću.

Traže da se izdvoje sredstava u Budžetu za stipendiranje posebno talentiranih studenata, čiji prosjek ocjena je iznad 8.5, a koji su ostvarili značajne rezultate u toku srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja u prethodnoj akademskoj godini.

Teška ekonomska situacija s kojom se suočava naša zemlja zbog inflatornih kretanja pogodila je mnoge kategorije stanovništva, a zasigurno među ugroženim su i studenti. Studentski standard je sve lošiji, a u Uniji studenta UNZE smatraju da stipendije koje se do sada nude su na nivou jednokratne pomoći te da ne ispunjavaju standarde koji se odnose na stipendiranja. Odlučili su se pomoć potražiti od nadležnih u Gradu Zenici, smatrajući da bi mogli biti dio rješenja za podizanje njihovog standarda studiranja.

„Želimo da se u budžetu Grada izdvoje dostatna finansijska sredstva za stipendiranje studenata iz Zenice koji se prvi put upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija na nekom od studijskih programa Univerziteta u Zenici, koji su kao učenici generacije završili srednjoškolsko obrazovanje u nekoj od srednjih škola ZDK, kao i studenata iz Zenice druge, treće i četvrte godine prvog ciklusa studija, koji nisu ponavljali upis niti u jednoj godini studija i koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili prosjek ocjena minimalno 8.5“, kazao je Faris Preljević, predsjednik Unije studenata UNZE.

Faris Preljević, predsjednik Unije studenata UNZE

Iz Gardske uprave Zenica ističu da je trenutno u toku procedura donošenja Budžeta za 2023. godinu, a inicijativa Unije studenata upućena GV i gradonačelniku pravi je put da se u budžet za narednu godinu uvrsti i stavka stipendiranja uspješnih studenata.

„Grad ne izdvaja sredstva za studentske stipendije, ali postoji stavka koja se odnosi na nagrađivanje najboljih učenika srednjih škola u 2022. godini za šta je izdvojeno 13.400 KM. Već je bilo određenih usmenih inicijativa da se uvede i ovaj vid pomoći najboljim studentima, ali najbolje da se o inicijativi očituje Gradsko vijeće i Gradonačelnik, a Služba (Odsjek) će postupiti prema onome što bude rezultat dogovora GV i gradonačelnika o uvođenju nove stavke u budžetu sa koje bi se isplaćivale stipendije“, navodi se u odgovoru iz Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Zenica.

Studenti žele bolji studentski i ekonomski standard, a u Uniji ističu da je oko 100 studenata koji ispunjavaju navedene kriterije što i nije tako veliki broj, pa predlažu da visina stipendije za njih bude oko 2.400 KM na godišnjem nivou.

„Studenti nisu u povoljnoj situaciji, konstantno se govori o drugim skupinama ljudi, a studenti se zaboravljaju. Moraju biti vraćeni u fokus, da nam se pomogne, a stipendija je samo prvi korak kako bi se podigao standard studiranja“, naglašava Preljević.  Mišljenja je da ukoliko ova inicijativa bude prihvaćena od strane Gradskog vijeća Zenica, da će predstavljati  značajan iskorak za sve buduće studente UNZE, te bi u konačnici rezultiralo stvaranjem visoko kvalitetnog kadra spremnog da se ponudi na tržištu rada. (M.H.)