OŠ “Vladimir Nazor” prva škola u FBiH sa akreditacijom „Odgojno obrazovna ustanova – Prijatelj zdrave ishrane“

Osnovna škola „Vladimir Nazor“ iz Zenice prva je škola u Federaciji BiH koja je dobila akreditaciju „Odgojno obrazovna ustanova – Prijatelj zdrave ishrane“.

Ova škola je u okviru programa „ zdravo jedi, zdravo rasti“ kojeg realizuje Ministarstvo zdravstva Federacije BiH u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i UNICEF-om učestvovala u ovom projektu i ispunila sve kriterije. “Nama je važno da smo dobili i zvaničnu potvrdu od relevantne ustanove da ono što smo radili u proteklom periodu je ispravno. Početkom ove školske godine krenuli smo sa realizacijom ovog projekta i uključili sve relevantne institucije koje su nam mogle pomoći. Pripremali smo zdrave obroke u saradnji sa Udruženjem kuhara Federacije BiH, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti, jer nas reakreditacija očekuje za dvije godine”, kazao je Mirnes Varupa, direktor Osnovne škole „Vladimir Nazor“.

“Pripremali smo zdrave doručke, a u pripremu zdravog ručka uključili smo i naše roditelje. Obroke smo servirali djeci u našem produženom boravku, lijepo se družili i imali smo pozitivne reakcije”, dodaje direktor.

Cilj projekta je podizanje svijesti o značaju i važnosti zdrave ishrane. “Mi se nećemo uspavati. Nastavljamo i dalje sa pripremom zdravih obroka, a u okviru produženom boravka ubrzo ćemo uvesti i sportsku školu a cilj je promocija tjelesnih aktivnosti i zdravog načina života naših učenika. Na ovaj način šaljemo poruku našim roditeljima da su njihova djeca u našoj školi sretna i sigurna”, kazao je Mirnes Varupa, direktor prve škole u Federaciji BiH koja je dobila akreditaciju „Odgojno obrazovna ustanova – Prijatelj zdrave hrane“.  (B.D.)