Prof. dr. Enes ef. Ljevakoviću dodijeljeno priznanje “Plaketa Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević”

Večerašnjom svečanom akademijom u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici  završena je višednevna manifestacija “Muhamed Seid Serdarević” koja je organizirana povodom 140 godina od rođenja Muhamed ef. Seida Serdarevića,jednog od najistaknutijih alima.

U okviru svečane akademije priznanje „Plaketa Muderris Muhamed Seid Serdarević“ dodijeljena je prof.dr. Enes ef. Ljevakoviću, zamjeniku reisu-l-uleme u BiH.

Plaketu „Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” u pravilu dodjeljuje Medžlis Islamske zajednice Zenica jednom godišnje, za doprinos u razvoju naučne misli, te za izuzetan dugoročan i kontinuiran doprinos razvoju i afirmaciji Islamske zajednice u cjelini, a prijedlog da dobitnik ove godine bude prof. dr. Ljevaković uputio je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

“Naša krunska vrijednost je znanje. Stoga je naša obaveza da promovišemo, afirmišemo znanje, između ostalog i na način afirmisanja onih ljudi koji su se svojim intelektualnim, istraživačkim radom dokazali kao autentični nosioci znanja”, ukazao je muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

“Živimo u vremenu poremećenih vrijednosti, vremenu gdje se laž podmeće kao istina, neznanje kao znanje, nekompetentnost kao kompetentnost, u vremenu gdje broj lajkova na društvenim mrežama određuje nečiju društvenu valjanost, a ustvari, to ne može biti autentična mjera znanja i istine. Naša obaveza je da upremo prste u one ljude iza kojih možemo stati, koji predstavljaju autentične nosioce znanja. Prof. dr. Ljevaković je jedan od njih”, kazao je muftija Dizdarević.

U izjavi za medije uoči svečanosti, prof. Ljevaković je kazao da je počastvovan ovim priznanjem.

“Ovo priznanje je prepoznatljivo i cijenjeno ne samo po tome što nosi ime ovog znamenitog zeničkog i bosanskog alima, već i po dosadašnjim laureatima iz redna poznatih i priznatih alima i pregalaca u oblasti islamskih nauka i misijskog rada kroz strukture Islamske zajednice, svima im čestitam”, kazao je u obraćanju tokom svečane akademije prof. dr. Ljevaković.

Na temelju Tezkiretname – programa institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja istaknutih ličnosti, Serdarević spada u prvu kategoriju, u kojoj su uvrštene osobe koje imaju najširi i opći značaj za islam, muslimane i Islamsku zajednici u Bosni i Hercegovini u cjelini.

Muhamed Seid Serdarević (8. decembar 1882 – 26. maj 1918)

Muhamed Seid Serdarević je rođen u Zenici. Os­novno obrazovanje, kao i početno srednje vjersko, stekao je u rodnom mjestu pred ocem Abdulhamid-ef. muderrisom Sultan-Ahmedove medrese. Iza toga se 1889. g. upisuje u Gazijin Hanikah, gdje se odmah uključio u „najviši ders“ kako je sam pričao. Predavanja je slušao pred uvaženim alimom Meh- med-ef. Muftićem, muderrisom Kuršumlije medrese, a kasnije i kod Ahmed- ef. Hadžijamakovića, muderrisa Hanikaha, koji se upravo vratio sa studija iz Istanbula. Serdarević je istovremeno pohađao i Daru-l-muallimin i završio ga 1904. g. sa odličnim uspjehom. Za nepunih 36 godina svoga života ostavio je dubokog traga u životu Muslimana Zenice u BiH. Inače, Serdarevićev rad karakterističan je po njegovom originalnom pisanju, prevodilačkoj djelatnos­ti, reformi vjerske nastave, organizovanju mualimsko-imamskog staleškog udruženja i pisanju udžbenika na narodnom jeziku.

(Šerif B.)