Gradimo mostove između roditelja i djece

“Gradimo mostove” naziv je projektne aktivnosti koja je održana u organizaciji dva udruženja roditelja: “Mreža roditelja” iz Zenice i “DaMaR” iz Zavidovića.

Tri dana, grupa od trideset roditelja i mladih  imala je priliku družiti se, edukovati, stvarati jednu pozitivnu priču i širiti kapacitete kvalitetnog djelovanja u porodici.

Komunikacija, rješavanje sukoba, asertivno ponašanje te tradicionalna i savremena porodica teme su koje su obrađivane. Predavači su bili članovi udruženja roditelja iz Zenice i Zavidovića te uvažena psihologinja Aida Ganović.

Učesnici su proveli korisno vrijeme, pored predavanja i prezentacija, gledajući film čija priča vodi kroz sazrijevanje tinejdžera i izazove sa kojima se mladi i roditelji suočavaju.

Posebnu čar ovom druženju dala je debata na temu “Roditelji (ne) znaju šta je najbolje za njihovu djecu.” Poštujući jedni druge, izlažući argumente za i protiv i učestvujući sa potpunom predanošću, afirmacija i negacija otvorile su vrata jednom drugačijem pogledu na odnos između roditelja i djece.

Budimo inspiracija i podrška jedni drugima, dopustimo pad kako bi izrasli u bolje ljude, vrijednost čovjeka zavisi od njegovog odnosa prema najbližima, manja djeca trebaju veće granice, a veća djeca manje granice, dozvolimo djeci da misle i poštujmo njihovo mišljenje, razumimo brigu, ljubav i kapacitet roditelja dio su poruka predavača.

Imajući na umu da su veoma rijetke zajedničke aktivnosti roditelja i djece, roditelji iz ovih udruženja su se odlučili na ovakav zajednički poduhvat kako bi stvorili sigurno okruženje za ove dvije skupine, za razmjenu mišljenja i zajedničko razvijanje vještina.

Ova dva udruženja djeluju u svojim zajednicama s ciljem podrške roditeljima, jačanja njihovih kapaciteta i pružanjem alata za suočavanje sa izazovima roditeljstva. U svom radu, kroz različite aktivnosti, targetiraju teme koje se tiču prevencije neželjenih oblika ponašanja, jačanje otpornosti mladih, roditelja i zajednice na negativne pojave, uključujući i nasilni ekstremizam.

Podjelom zahvalnica učesnicima i predavačima završena je trodnevno, kvalitetno druženje sa porukom da i neugodni, ali iskreni razgovori stvaraju zdrave odnose.

Ovaj zajednički projekat dvije grupe roditelja iz Zenice i Zavidovića realiziran je u sklopu projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini” kojeg finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Međunarodna organizacija za migracije IOM, misija u Bosni i Hercegovini.