U Zenici uručena evropska nagrada Mihajlu Mihajlovskom, biznismenu iz Sjeverne Makedonije

U Zenici je uglednom biznismenu i sportskom radniku iz Sjeverne Ma-kedonije, Mihajlu Mihajlovskom, po odluci Evropskog žirija, pošto  je službeno spriječen da  prisustvuje 44. ceremoniji  dodjele nagrada u Sarajevu, uručena najveća evropska nagrada za životno djelo za razvoj biznisa i sporta u Makedoniji i regionu, te nagrada ,,Najmenadžer za novi milenijum”.

Iz Direkcije za izbor najmenadžera iz Zenice saopšteno je da će se naredna, 44. ceremonija proglašenja najuspješnijih menadžera i ličnosti godine, umjesto u Banja Luci, gdje je tradicionalno do sada održavana decembarska ceremonija,  zbog zauzetosti kongresne dvorane u Banskom dvoru,  održati u Sarajevu, 12. decembra ove godine.

Evropski Žiri Agencije iz Zenice, te Evropsko udruženje menadžera i časopis Euromanager, u Sarajevu će dodijeliti ukupno 20 nagrada, od čega 10 uspješnim menadžerima iz biznisa, a 10 iz ostalih djelatnosti. Na ceremoniji će biti uručena posebna nagrada evropskoj ličnosti godine u BiH. Žiri je odlučio da je Ličnost 2022. godine  ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Marco di Ruzza.

Koncept tradicionalne manifestacije izbor najmenadžera neće se mijenjati: ujutro 12. decembra  biće održan  tradicionalni međuna-rodni biznis forum, koji je posvećen aktuelnim svjetskim problemima u oblasti energetike i drugim oblastima. Prvi put biznis forum će razmatrati pitanja saradnje kompanija brze pošte u državama Balkana, kao najbrže rastućem biznisu.

Uručujući nagradu Mihajlu Mihajlovskom, Pane Škrbić, generalni direktor Evropske nezavisne agencije je, između ostalog, rekao:

“Mihajlo Mihajlovski, generalni je direktor Vatrostalne Skoplje, jedinog ogranka velike bivše, svojevremeno svjetski poznatog i priznatog zeničkog giganta, Vatrostalna Skoplje i danas, zahvaljujući Mihajlovskom  odlično  posluje,  nakon što je Vatrostalna Zenica kao i mnogi giganti nestao sa poslovnog neba. Takođe, Mihajlo je oko 30 godina na čelu Rukometnog kluba Vardar, makedonskog brenda broj 1 u sportu i dvostrukog evropskog prvaka. Od do sada oko 500 dobitnika nagrade, koliko ih je uručeno dobitnicima  u projektu Evropske nezavisne agencije,  Mihajlo Mihajlovski spada u ,,top 10 najmenadžera” između svih nagrađenih u 44 dosadašnje dodjele nagrada”, rekao je Škrbić, uručujući nagradu Mihajlovskom.

Protokol o saradnji RK Vardara i RK Čelika

Pored uručenja nagrade Mihajlovskom, održana još jedna svečanost, na kojoj su sudionici bili Škrbić i Mihajlovski, kao predsjednici  RK Vardara i  RK Čelik. Oni su potpisali protokol o dugoročnoj sportskoj, prijateljskoj i sveobuhvatnoj saradnji dva rukometna kluba iz dvije države, koja će se odvijati kroz stručnu, trenersku, organizacijsku, tehničku, igračku i  drugu saradnju.

“Sa zadovoljstvom sam potpisao Protokol o saradnji sa predsjednikom RK Čelik, Panetom Škrbićem. RK Vardar će, kao jedan od 10 najboljih evropskih rukometnih klubova, koji je dva puta bio šampion Evrope,  staviti na raspolaganje svoje resurse, posebno stručnu i svaku drugu pomoć i podršku, recimo oko  kalenja mladih igrača RK Čelika u Vardaru, neka vrsta specijalizacije u RK Vardaru, posuđivanje igrača Vardara na recimo jednu sezonu RK Čeliku, i slično, kako bi RK Čelik postao evropski i svjetski klub, što on svakako zaslužuje, prije svega zbog svojih 72 godine dugog i usješnog rada i   RK Čelik mora napraviti svoj novi iskorak u jačanju, rastu i razvoju, a RK Vardar će mu u tome rado pomoći”, rekao je Mihajlo Mihajlovski na sastanku u Zenici. Mihajlovski je 30 godina predsjednik RK Vardara i deset godina je na čelu SEHA lige.