BNP Zenica: Raspisan konkurs za najbolji bh. dramski tekst

Bosansko narodno pozorište Zenica zajedno sa Festivalom bh drame raspisalo je  drugi po redu Konkurs za najbolji bh dramski tekst, a poziv je otvoren od 19. novembra ove godine do 25. februara iduće godine, odnosno do 73. rođendana Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

„S obzirom da su uvjeti da je bosanskohercegovački dramski tekst, važno je da se autori, odnosno autorice, izjašnjavaju kao bosanskohercegovački autori, da pišu na jednom od tri jezika, koji se koriste u našoj državi, kao i na latinici ili ćirilici, te da promovišu bh književnost“, navodi Merima Handanović, portparolka Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Osim toga, važno je da to bude dramski tekst, neovisno koje vrste dramskog teksta, te da je napisan za odrasle, a ne za djecu.

„Na ovaj način mi se trudimo da promovišemo bh dramski tekst i dramsku književnost, jer s obzirom da smo narodno pozorište, te da afirmišemo domaće autorstvo i dramsku književnost, smatramo da je naša i obaveza da objavimo ovakav konkurs i da proglasimo najbolji tekst na narednom, 22. Festivalu bh drame u Zenici, te eventualno da taj tekst postavimo i na scenu“, ističe Merima Handanović, portparolka Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. (V.J.)