Ansambl “Bosnia Folk” organizovao 15. festival dječijeg folklornog stvaralaštva

Festival dječijeg folklornog stvaralaštva u organizaciji ansambla Bosnia Folk iz Zenice održan je proteklog vikenda u Katoličkom školskom centru „Sveti Pavao“.

Riječ je o 15. festivalu koji je ove godine ugostio šest kulturno umjetničkih društva a iz cijele Bosne i Hercegovine, a cilj je promovisanje folklornog stvaralaštva djece i mladih kulturno umjetničkih društva BiH. “Više od 200 djece i mladih imali su priliku pokazati šta su radili u proteklom periodu, ali i promovisati našu tradiciju i običaje. Nama je čast i zadovoljstvo biti domaćin jednom ovakvom festivalu a želja nam je i u narednim godinama okupiti što više mladih i djece”, kazao je Ahmedin Husejnović, predsjednik Ansambla Bosnia Folk Zenica.

Dječije sekcije kulturno umjetničkih društava iz Mostara, Tešnja, Jajca, Busovače, Breze i Zenice predstavili su se publici sa pjesmom i igrom naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine. “Ovo je festival koji je u proteklim godinama pokazao svoju važnost i značaj. Mi sa ponosom svake godine učestvujemo i sretni smo pokazati zeničkoj publici sve ono što radimo. Naše društvo ima tri folklorne sekcije koje broje oko 80 članova. Možemo se pohvaliti da naši članovi ne dolaze samo iz Jelaha već je sve više djece iz okolnih mjesta i gradova tako da smo ponosni jer na najbolji način promovišemo našu kulturu, tradiciju i običaje”, kazao je jedan od učesnika ovog festivala Haris Kotorić, predsjednik KUD „ Izudin Mulabećirović – Izo“ iz Jelaha. (B.D.)