Značajni rezultati zeničkih uzgajivača sitnih životinja na Državnoj izložbi u Prijedoru

Tokom prethodnog vikenda predstavnici zeničkog Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja osvojili su 4 zlatne medalje na Državnoj izložbi sitnih životinja u Prijedoru.

“Ovom prilikom naš član, Jasmin Dedić dobio je dvije zlatne titule za svoje eksponate rase bački prevrtač, a dva zlata osvojio sam i ja sa eksponatima našeg zeničkog goluba prevrtača”, navodi Almir Muco, predsjednik zeničkog Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja, napominjući da su njihovi članovi i na nedavno održanom Balkanskom kupu ptičara odnijeli pet zlatnih medalja.

Tom prilikom za svoje eksponate zlato je pripalo Harisu Hajdareviću, Edinu Softiću, Amiru Zeničaninu i Aliji Jaganjcu.

“Ovo su značajna priznanja za naše uzgajivače i rijetko se dešava na Blakanu da se ovakvi rezultati i uspjesi ostvare, ali uprkos tome što je ovo vrlo skupa aktivnost,  mi iz velike ljubavi istrajavamo u ovom poslu, bilježeći eto i dobre rezultate”, kaže predsjednik zeničkog Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja.

Za naredni vikend, tačnije od 02. do 04. decembra, iz ovog Udruženja već najavljuju i održavanje 36. Međugradske izložbe sitnih životinja i 19. Specijalne izložbe golubova rase zenički pravrtač, koja će se ovaj put održati u Školi za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica.

“Prijavljivanje za ove izložbe još je u toku, a već je najavljeno učešće oko 600 golubova, oko 450 ptica, 70-tak eksponata peradi i nešto kunića, ali biće izloženi i pojedini eksponati kao iznenađenje”, najavljuje Almir Muco, predsjednik zeničkog Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja.

Ovo zeničko Udruženje prepoznatljivo je po svom radu širom BiH, ali i van nje i to dugi niz godina, jer djeluju još od 1965. godine, a trenutno broje 63 člana i to u sekcijama: ptičara, golubara, kunićara, peradara i u akvarističkoj sekciji. (V.J.)