U Srednjoj mješovitoj školi promovisan priručnik za integrirane rodne dimenzije

U Srednjoj mješovitoj školi Mladost na Bilmišću danas je promovisan priručnik za integrirane rodne dimenzije u srednjem stručnom obrazovanju, a u sklopu dana srednjoškolaca I srednjoškolki. Cilj ovog priručnika je da posluži kao alat nastavnom kadru prilikom realizacije nastavnih I vannastavnih aktivnosti I omogući uključenje jednakosti, različitosti I rodne perspektive, te unaprijedi profesionalnu orijentaciju učenika I učenica.

“Sadržaj priručnika uglavnom je vezan za promociju rodne ravnopravnosti u srednjim stručnim školama i naravno da će ovaj priručnik da koriste naši uposlenici na različite načine i koristit će upute i primjere koji se nalaze u ovom priručniku. Još uvijek je veliki utjecaj okoline, vjerski, politički, ali i drugi različiti uticaji su na učenike i veliki su pritisci na djecu koja žele da odaberu svoja zanimanja, kada odaberu zanimanje već na neki način biraju sebi i budućnost i ako podlegnu tim pritiscima može se desiti da ne izaberu ono što žele. Korištenjem priručnika nadam se da ćemo smanjiti taj pritisak na djecu”, kaže Neldin Trako pomoćnik direktora Srednje mješovite škole Mladost Zenica.

Svrha ovog priručnika je da postanemo svjesni da postoje stereotipi i da moramo srušiti te stereotipe kako bi ostvarili svoja prava. Ovdje smo vidjeli danas dosta pozitivne energije i moramo to iskoristiti da promjenimo stvari. Želim da se zahvalim svima koji su doprinijeli izradi ovog priručnika“, kazala je Isabel Rapp projekt menadžer TVET programa za Njemačku i Švicarsku u BiH.

„Ambasada Švicarske rado podržava ovaj projekat pogotovo ovdje u BiH i mislim da se zahvaljujući ovom priručniku možemo boriti protiv rodnih stereotipa. To je jako bitno u stručnom obrazovanju jer postoje muško-ženski poslovi i ovaj prručnik je jako bitan da se primjeni u srednjem stručnom obrazovanju“, kazala je Isabelle Wyss, iz Švicarske ambasade u BiH.     (N.G.)