Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Povodom obilježavanja današnjeg Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa,danas je u zeničkom Trgovačkom centru organizovana akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska građanima, a dijeljen je i zdravstveno-promotivni materijal o ovom oboljenju.

Akciju je organizovalo Udruženje dijabetičara Grada Zenica zajedno sa studentima Medicinskog fakulteta zeničkog Univerziteta, Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, te Udruženjem studenata medicine u BiH „BoHeMSA“.

Ovo je naša tradicionalna akcija, koju godinama organizujemo u cilju prevencije,edukacije stanovništva i promocije zdravih navika, kaže doktor Zoran Berberović, predsjednik zeničkog Udruženja dijabetičara, koje trenutno broji preko 400 članova.

Nabavka potrebnih trakica i mjerenje šećera najveći su problem dijabetičara, ali ove godine ZDK povećao je broj trakica za mjerenje šećera, koje su po prvi put, po 25 mjesečno, dobili i dijabetičari, koji uzimaju oralnu terapiju, dok oni koji su na inzulinu dobijaju sada duplo, po 50 trakica, ističe predsjednik zeničkog Udruženja dijabetičara, pojašnjavajući da to puno znači, jer će se dijabetes bolje prevenirati, na vrijeme uočiti, a problemi će se efikasnije rješavati u ranijoj fazi, dok ne dođe do komplikacija, koje ova bolest kasnije nosi.

Mi kao Udruženje borimo se koliko je u našoj moći, ali bez pomoći aktuelnih vlasti nismo u stanju mnogo toga uraditi, naglašava doktor Zoran Berberović, predsjednik Udruženja dijabetičara Grada Zenica.   (V.J.)