Biro rada Zenica: Jednokratnu pomoć očekuje oko 12,5 hiljada nezaposlenih osoba

Na evidenciji nezaposlenih Biroa rada Grada Zenica sa 31.oktobrom bilo je 17.319 nezaposlenih osoba, što je za 101 osobu više u poređenju sa brojem nezaposlenih  krajem septembra, a za 348 manje u odnosu na isti period prošle godine, potvrdio nam je Saudin Burić, rukovodilac zeničkog Biroa rada.

Tokom prošlog mjeseca novčanu naknadu je ostvarilo je ukupno 790  nezaposlenih osoba, a pravo na zdravstveno osiguranje putem Službe imalo je  4.774 osoba.

U mjesecu oktobru najveći fokus našeg rada bio je na provođenju prve faze aktivnosti, vezanih za realizaciju jednokratne pomoći nezaposlenima shodno Uredbi Vlade Federacije BiH, te smo do 04. novembra prikupljali potvrde o transakcijskom računu od nezaposlenih osoba, navodi rukovodilac zeničkog Biroa rada, dodajući da su zaprimili ukupno 12.585 potvrda, što čini 72,8 % od ukupnog broja nezaposlenih, koji su bili na evidenciji 31. avgusta i ostvaruju pravo na isplatu ove jednokratne naknade.

-Nakon ovoga slijedi objedinjavanje spiska za nivo Službe, koji se dalje šalje  prema Vladi, a isplata sredstava prema Uredbi Vlade Federacije BiH trebala bi biti najkasnije do 20. decembra, napominje Saudin Burić, rukovodilac Biro rada Grada Zenica.   (V.J.)