19.9 C
Zenica
Petak, 29 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno Zastupnici DF-a u Zenici idu u koaliciju koju okuplja Kasumović, SDP i...

Zastupnici DF-a u Zenici idu u koaliciju koju okuplja Kasumović, SDP i NiP

Zastupnici Demokratske fronte – Željko Komšić i Građanskog saveza trebali bi biti dio nove parlamentarne većine u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, koja se okuplja oko Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad i Socijademokratske partije Bosne i Hercegovine – potvrdio je Feni povjerenik DF-a za ZDK Goran Bulajić.

On je bio nosilac liste koalicije DF/GS za Skupštinu ZDK koja je osvojila tri mandata, a Bulajić će biti zastupnik iz reda Srba i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

– Opredijelili smo se za ovaj blok stranaka i za sada pregovori idu u dobrom pravcu. Ostalo je da se riješe neki sitni detalji, ali vjerujem kako ne bi trebalo biti problema. Ako sve bude kako smo planirali, već danas u 16 sati trebali bismo potpisati koalicioni sporazum na press konferenciji u Zenici – istakao je Bulajić.

Novu većinu u Skupštini ZDK činit će BHI-KF i SDP BiH sa po pet zastupnika, DF/GS i Narod i pravda sa po tri, Naša stranka jedan te zastupnica Narodnog evropskog saveza (NES) Almina Sivić iz Tešnja, što već čini natpolovičnu većinu od 18 zastupnika od 35 koliko ima Skupština ZDK.

Očekuje se i stav Hrvatskog narodnog saveza, koji danas zasjeda u Mostaru, nakon čega bi trebalo biti poznato da li će ta koalicija biti ojačana i s tri zastupnika koalicije stranaka HNS-a okupljene oko HDZ-a BiH, koja je osvojila tri mandata.

Za danas u 16 sati u sjedištu ZDK najavljena je press konferencija o rezultatima razgovora u vezi s formiranjem vlasti u ZDK.

FENA

 

Hide picture