Šest stranaka u sporazumu za formiranje nove većine u ZDK

Predstavnici šest stranaka, BHI-KF, SDP, DF, NiP, NES i Naša stranka potpisali su sporazum o formiranju nove većine u Zeničko-dobojskom kantonu. Potpise na sporazum o novoj većini stavili su predstavnici BHI-KF, Fuad Kasumović, Sanja Renić, Alen Kapković, Amela Granić, Vinko Marić, iz SDP-a Mirsad Mahmutagić, Marina Mujkanović, Besim Smailbegović, Damir Memić, Vinka Aletović, iz DF-a Goran Bulajić, Snježana Pandža, Hajrudin Fermić, iz NiP-a Amra Babić, Dejan Kovačević, Harun Čolić, iz Naše stranke Behija Kulović i iz NES-a Almina Sivić.

„Postigli smo koaliciju i radi se o programskoj koaliciji koju ćemo poslije prezentovati da ispoštujemo volju građana Zeničko-dobojakog kantona, ova koalicija broji negdje oko 83.000 glasova što je apsolutna većina na kantonu. Mi smo po objavi rezultata CIK-a razgovarali i na kraju smo napravili veoma jaku na čistim osnovama koaliciju koja ima plan vladati naredne četiri godine“, kazao je Fuad Kasumović, predsjednik BHI-KF.SDP BiH daje punu potporu ovoj programskoj kolaciji. Građani su kroz svoje glasove za ovih šest subjekata iskazali namjeru za promjenama i mi ćemo činiti te promjene, bit ćemo servis građana, ali i pokretač razvoja“, kazao je Mirsad Mahmutagić, predsjednik SDP ZDK.  

Bez obzira na procese koji se vode na višim nivoima između stranaka, opredjeljenost DF-a za borbu u bolje sutra je dovela do učešća u ovoj koaliciji.Apsolutno usagalašeni stavovi oko programske koalicije koja će narednih dana biti prezentovana javnosti. Ubrzano uspostavljanje ureda za borbu protiv korupcije, donošenje adekvatnih zakona, rad na strategiji za mlade, revizija strategije razvoja sporta i mnoge druge stvari koje ćemo definisati rokovima i naravno iste te termine poštovati i nadlegadati svi zajedno“, kazao je Goran Bulajić, povjernik DF-a za ZDK.  Iskren da budem ova koalicija predstavlja jednu potpuno novu dimenziju kad je u pitanju ZDK i ovo je po prvi put u novijoj BH istoriji da se pojavila ovakva jedna koalicija u našem kantonu koja je zaista opredjeljena na potpuno građanskim osnovama, odnosno na temeljima onoga što je Bosnu i Hercegovinu uvijek činilo Bosnom i Hercegovinom“, kazao jer Mesud Ajanović, predsjednik NiP-a ZDK.

Programsku koaliciju prepoznali su i u Našoj stranci, te jednom dijelu NES-a.Izuzetno nam je čast i zadovoljstvo da smo se nas šest političkih opcija okupili oko jedne priče koja se zove programska koalicija. Naš potpis na ovaj sporazum je u stvari garant da nastavljamo pregovore i procese o programskoj koaliciji, ali i o mehanizmima kako kontrolisati taj program i njegovu provedbu. Za Našu stranku jedino štio je prihvatljivo je programska koalicija i uopće ne sumnjam u sve političke opcije koje su danas tu da će raditi predano na provedbi tog programa“, kazala je Behija Kulović iz Naše stranke.Drago mi je što smo danas u prilici da sa kolegama iz drugih pet političkih partija možemo pričati o nečemu što smo dugo očekivali. Danas pričamo o programima, odnosno aktivnostima koje treba da budu provedene u narednom mandatnom periodu“, kazao je Hašim Mujanović, član predsjedništva NES-a.

Predstavnici pomenutih šest stranaka kazali su ovom prilikom da su otvoreni za sve koji žele pristupiti programskoj koaliciji, osim HDZa, zastupnika NES-a Rame Isaka i SBB-a Omera Škalje. Za njih u ovoj koaliciji mjesta nema. Tokom predstavljanja javnosti nove većine u ZDK zatražen je i prekid svih aktivnosti na prijemu novih radnika jer kako su kazali u toku je nekoliko konkursnih procedura po hitnom postupku kako bi se određeni ljudi uposlili prije formiranja nove vlasti. Također, do 20-og ovog mjeseca trebala bi biti zakazana konstituirajuća sjednica Skupštine, a predstavnici nove većine danas su kazali kako je bilo razgovora i o raspodjeli ministarskih pozicija, ali da još uvijek ništa definitivno nije dogovoreno.  (N.Glibo)