Nužnost izmjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom

Nužnost izmjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom, bila je glavna tema današnje pres konferencije u Zenici Udruženja „Dlan“, koje okuplja roditelje osoba oboljelih od cerebralne paralize i drugih onesposobljenja na prostoru ZDK.

Cenzus, postavljen ovim Zakonom za ostvarivanje prava na dječiji dodatak, između ostalog, podrazumijeva da ovo pravo ne može ostvariti roditelj, koji za svoje dijete prima invalidninu, a limitirani smo i visinom prihoda u domaćinstvu, pa pravo na dječiji doplatak po ovome ne može ostvariti sigurno oko 90 posto nas roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, a situaciju dodatno usložnjava i problem zaista obimne dokumentacije, koja je potrebna da bi se ovo pravo ostvarilo, istakao je Selvedin Dedić, direktor Udruženja „Dlan“.

Zakon o materijalnoj podršci porodicama sa djecom je federalni zakon, ali kantoni imaju ingerencije da sami regulišu određene odredbe, te smo inicijativu za izmjene ovog Zakona po pitanju pomenutog cenzusa davno uputili Vladi ZDK, a kako se po tom pitanju ništa dosad nije uradilo, dajemo rok kantonalnomj Vladi do srijede, 09. novembra, te ukoliko to ne ispoštuju mi ćemo, najvjerovatnije odmah u četvrtak 10. novembra, organizovati proteste pred zgradom sjedišta Vlade ZDK, naglasio je Selvedin Dedić, direktor Udruženja „Dlan“.

(V.J.)