Agencija ZEDA proširuje kapacitete

Zenička razvojna agencija ZEDA uskoro planira proširiti svoje prostorne kapacitete.  ZEDA trenutno raspolaže sa jednom zgradom u kojoj se nalaze 22 kancelarije, namijenjene za start up firme i drugi dio inkubatora čine proizvodni procesi odnosno 23 proizvodna prostora namijenjena za start up firme ali u različitim oblastima proizvodne djelatnosti.

2018. godine u saradnji sa Gradskom upravom kreirali smo jedan projekat prema pozivu INTEREG grupe iz IPA 2 Fondova za projekte i programe prekogranične saradnje sa Republikom Hrvatskom, Crnom Gorom i BiH. Agencija ZEDA je u tom projektu bila aplikant. U okviru projekta mi smo predvidjeli renoviranje prostora Aneksa B gdje bismo dobili 35 novih kancelarijskih prostora za start up firme koje su prvenstveno u kreativnoj industriji tj. u IT sektoru. – Bit će tu prostora i za druge firme koje egzistiraju u poslovnoj zoni a u toj su djelatnosti, a potreban im je adekvatan prostor. Prva sredstva za ovaj projekat obezbijedili smo u saradnji sa Gradom kroz projekat Evropske unije i za ove namjene dobili smo oko 250 hiljada konvertibilnih maraka i to smo investirali već u prvoj fazi. U toku je druga faza renoviranja objekta koju Grad Zenica finansira iz vlastitih sredstava, a riječ je o 550 hiljada KM. Grad Zenica je vlasnik ovih objekata a Agencija ZEDA upravlja njima i zahvaljujući podršci mi ćemo na ovaj način proširiti kapacitete za nekih 35 novih mjesta tj. Prostora što će Grad Zenicu postaviti na vodeće mjesto ili mjesto jedinog grada u BiH koji će na raspolaganju imati 80 prostora za start up firme i za one koji žele pokrenuti vlastiti biznis, kazao je Senad Pašalić, direktor Razvojne agencije ZEDA.

Renoviranje Aneksa B trebalo bi biti okončano do kraja godine, a u ovoj Agenciji se nadaju, da će prve stanare dobiti najkasnije do početka proljeća.   (B.D.)