Predstava “Žiranti” za liječenje Sedine Babanović

U utorak, 8. novembra u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica bit će izvedena predstava „Žiranti“ prema tekstu Marija ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Sav prihod od prodaje ulaznica za ovu izvedbu će biti preusmjeren za liječenje sugrađanke Sedine Babanović.

Prema riječima dramaturga predstave Hasana Džafića „Dramski tekst Žiranti Marija Ćuluma spada u oblast najpopularnije dramske vrste: komedije.  To je – da ga još preciznije odredimo – komedija situacije, i to laka, neprentenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz jezika likova. Dramski zaplet baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji u namjeri da pomogne, zauzvrat traži amoralan ustupak. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan  happy end. Uvjereni smo, da će narečeno obilje komike, uz partove pjesme i plesa, elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire, te uz rediteljsku i glumačku inventivnost i namaštavanje, rezultirati salvama smijeha našeg nasušnog.“ U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Hasanić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Za scenografiju predstave je bio zadužen Mensur Begičević, a za muziku Igor Kasapović.

Prodaja ulaznica će se vršiti svaki radni dan od 9 do 15.30 sati u Službi marketinga i prodaje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Cijena ulaznice je 7 KM.

bnp.ba