FOTO: Otvorena izložba “Stara Bosna”

U galerijskom prostoru Sinagoge sinoć je otvorena izložba „Stara Bosna“ u organizaciji galerije „Preporod“ Zenica. Na izložbi su prikazane slike koje su nastale na deset likovnih kolonija koje se organizuju u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana.

Prva likovna kolonija je organizovana 2008. godine, a do sada je na kolonijama učestvovao 41 umjetnik iz gradova širom Bosne i Hercegovine i 14 učenika srednjih i osnovnih škola iz Travnika, Zenice i Sarajeva.

Suština je u tome da smo mi ove likovne kolonije postavili i organizovali prvobitno povodom obilježavanja Povelje Kulina bana i htjeli smo da umjetnici na svoj način slikama prikažu dugogodišnju historiju Bosne i Hercegovine. Večeras prikazujemo 37 slika, šest nismo prikazali jer nisu u našem fundusu, nažalost otuđene su, nekad su bile na zidu u zgradi. Ali svaki umjetnik koji je učestvovao barem jedanput ima ovdje barem  jednu svoju sliku“, istakla je ovom prilikom Amna Sofić, predsjednica galerije „Preporod“ Zenica.

Amna Sofić

Tokom realizacije likovnih kolonija nastalo je preko 140 umjetničkih slika, a izložba je prikazana u više gradova Bosne i Hercegovine. Tehnike kojima su umjetnici radili su akril na platnu, akvarel i slikanje na staklu.

Moji motivi koje ja koristim prilikom svog slikanja su uglavnom motivi stare zeničke mahale: kuće, kanata, pendžeri, to je onako moj životni stil slikanja. Mogu vam samo reći da mi je to slikarstvo, ta moja ljubav prema slikarstvu u onoj koroni kada smo bili svi sa svih strana zatvoreni jako pomogla u psihičkom i mentalnom smislu jer kad je bio policijski čas od 18.00 sati, ja sam slikala do dugo u noć, tako da sam u tim danima, u prvim danima korone 22 slike naslikala“, kazala je Nejra Serdarević, zamjenica predsjednice galerije „Preporod“ Zenica.

Nejra Serdarević

Sinoćnja izložba slika „Stara Bosna“ je retrospektiva slika nastalih na prethodnih deset likovnih kolonija, ali i njegovanje i očuvanje bosanskohercegovačke tradicije i umjetnosti. (A. S.)