Promovisana zbirka pjesama “Kuća koja teče” Huseina Haskovića

FOTO: Zenicainfo.ba

U okviru Mjeseca knjige sinoć je u Gradskoj biblioteci Zenica promovisana zbirka pjesama „Kuća koja teče“ Huseina Haskovića.

Riječ je o sabranoj poeziji Huseina Haskovića u kojoj su obijedinjene četiri zbirke poezije.

Kuća na vodi koja je zaista bila veoma važno djelo kada se pojavila, izazvala je svojevrstan šok kada se pojavila na našoj književnoj sceni, takva kakva je. Zatim „Matična knjiga mrtvih“, „Na jeziku zemlje“ i „Korice i okorci“. Važno je što konačno na jednom mjestu imamo sabranu poeziju, riječ je o jednom velikom, ne samo o jednom velikom jezičkom bogatstvu nego, također ja bih rekao to jednoj dubinskoj historiji Bošnjaka u zadnjem stoljeću“, istakao je docent doktor Samedin Kadić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Samedin Kadić

Najčešći motivi u pjesmama Haskovića su zavičaj, majka i kuća na vodi.

Kuća mnogo znači, kuća nije samo zgrada kuća je zapravo i porodica, rod, pleme, koljeno, generacija, dom, jezik i zavičaj. Zapravo sve u čemu ste svoj, kad kažeš „Ovdje sam kod kuće“, dakle ovdje sam sa sobom. A „Kuća koja teče“ prije svega mislio sam na Hajdgerov stavak kuća je jezik bića. Mislim da je knjiga i spomenik jeziku koji polako nestaje“, navodi Husein Hasković, autor zbirke pjesama „Kuća koja teče“.

Husein Hasković

Haskovićeva poezija je autentična, univerzalna i sveopšta koja se zasniva na njegovom raskošnom daru za pisanje. (A. S.)