26. oktobar – Međunarodni dan međusobnog pomaganja

FOTO: Zenicainfo.ba

Današnji 26. oktobar obilježava se kao Međunarodni dan međusobnog pomaganja i predstavlja zapravo poziv svim ljudima da zastanu na tren, pogledaju oko sebe, uoče ljude kojima je pomoć potrebna i pomognu im.

Onih kojima je pomoć potrebna u današnjem vremenu ima nažalost puno, a da li smo mi spremni izaći im u susret i u kojoj mjeri?

Vođena iskustvom i dugogodišnjim radom mogu reći da su obični građani zaista spremni da pomognu, jer mi smo generalno društvo senzibilnih i emotivno osjetljivih na potrebe drugih, tako da svugdje gdje treba i kada god treba, mislim da ljudi pomažu, samo im treba neki pozitivan primjer i feedback da bi se uključili još bolje i više“, smatra Amela Talić, koordinatorica zeničkog Servis centra „Dlan“, koje radi sa porodicama djece sa poteškoćama u razvoju, zajedno sa istoimenim Udruženjem roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize i drugih onesposobljenja.

Amela Talić

Ipak, ako pogledamo neku širu sliku, mislim da u 21. vijeku trebamo da iskoristimo i prednosti društvenih mreža i elektronskih medija da se ispromoviše i više priča o podršci i pomaganju“, dodaje koordinatorica Servis centra „Dlan“ u Zenici.

Cilj ovog dana je podsjetiti kako je potrebno češće se osvrnuti oko sebe i slušati potrebe drugih, koji nas okružuju, te imati sluha za njih. Pritom se ne misli samo na materijalnu pomoć, jer oko nas se nalazi mnogo ljudi, koji se na neki način osjećaju neprilagođeni i izolovani od društva, tu su i nemoćni i mnogi drugi, kojima bi mnogo značila i sitna lijepa gesta, kao što je zastati upitati ih kako su, saslušati ih i podijeliti s njima toplu riječ ili pak ponuditi im u autobusu sjedište na kojem sjedimo, ponijeti ceker sa stvarima ili pak nešto drugo. (V. J.)

FOTO: Zenicainfo.ba