Proizvođačke cijene u Federaciji BiH više za 0,7 posto

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Federaciji BiH u septembru više su za 0,7 posto u odnosu na august, objavio je Zavod za statistiku Federacije BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u septembru su veće za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na septembar lani veće su za 21,6 posto.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u septembru više su za 1,2 posto u odnosu na august, a u odnosu na isti mjesec lani za 21,9 posto.

Proizvođačke cijene u kapitalnim proizvodima u septembru više su za 3,2 posto u odnosu na august, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za dva posto, intermedijarnih proizvoda za 0,7 posto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto, dok su niže za 1,7 posto u energiji.

U septembru u odnosu na prethodni mjesec proizvođačke cijene porasle su u vađenju ruda i kamena za 2,4 posto, te prerađivačkoj industriji za 0,7 posto, dok su cijene pale u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Federaciji BiH u septembru porasle su za 21,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a u odnosu na decembar 2021. godine veće su za 18 posto.

bhrt.ba