Pozitivna priča iz Biznis inkubatora Zenica

Iz mjeseca u mjesec, Agencija ZEDA predstavlja pozitivne poslovne priče iz Biznis inkubatora Zenica kojim upravlja od 2006. godine kada su se u Inkubator uselili i poslovanje započeli prvi korisnici. Od tada do danas, proces inkubiranja je prošlo više od 150 preduzeća.

Dok jedni tek započinju svoju poslovnu priču i nesigurnim koracima idu putem biznisa, drugi su tu već nekoliko godina, dovoljno osnaženi da Inkubator napuste i samostalno posluju po uslovima koje diktira tržište.

Ono što je fantastično jeste da je vrlo malo onih koji nisu uspjeli i koji su odustali od realizacije svoje poslovne ideje ili koji nisu svoju prvobitnu ideju prilagodili i uspjeli.

Prije godinu dana, autoelektričar i stolar po struci, Emir Jašarević (26), osnovao je preduzeće „KREDENAC“ d.o.o. koje se bavi proizvodnjom pločastog namještaja. Već tri mjeseca „KREDENAC“ d.o.o. je dio Biznis inkubatora Zenica  u kojem sigurnim koracima korača putem razvoja.

Preduzeće se bavi proizvodnjom namještaja po mjeri i želji kupca, pravimo sve vrste kuhinja, ormara, plakara, predsoblja, stolova, ali i drugih namještaja od drveta.
Radimo vrlo zahtjevne poslove, uvezani smo sa mnogo arhitekata sa područja ZE-DO kantona te radimo na velikim projektima. To je ujedno i jedan veliki izazov ali i naša sigurnost u naše sposobnosti  i mogućnosti koje posjeduje naše preduzeće pa samim tim možemo reći da se bez imalo straha upuštamo u takve projekte“, rekao je vlasnik preduzeća, Emir Jašarević.

„KREDENAC“ d.o.o. u ponudi ima i retro stil namještaja kao i namještaj sa lakiranim frontama. Važno je napomenuti da je ovaj vrlo uigrani i ambiciozni tim sklopio brojne saradnje sa inostranstvom, pa bosanskohercegovački namještaj – „KREDENAC“, namještaj iz zeničkog Biznis inkubatora izvoze u Hrvatsku, Njemačku, Austriju i druge zemlje EU.

Naši proizvodi predstavljaju našu zemlju u svijetu. Cilj nam je predstaviti Bosnu  i Hercegovinu i „KREDENAC“ u što  boljem svjetlu. Dosadašnji poslovni uspjesi pokazuju naše sposobnosti. Svi smo izuzetno mladi te niti jedan od zaposlenika nije stariji od 30 godina. Imamo znanje i iskustvo ali i želju za napredovanjem“, rekao je Jašarević čije preduzeće zapošljava četvero mladih ljudi. On naglašava da planiraju proširenje posla i uposlenika, a već su krenuli putem razvoja kupovinom novih mašina.

Značajne pomake napravili smo kupovinom velike kantarice kao i mašine rezača jer u našem gradu imamo samo dva velika preduzeća koja posjeduju velike mašine za rezanje i kantiranje što ljudima koji tek počinju sa ovim poslom dosta otežava. Velika su čekanja da se materijal izreže i obradi, a samim tim kupci su ti koji najviše trpe zbog toga.
Mi kao mladi i željni rada i iskustva želimo da riješimo taj problem, te u budućnosti planiramo zaposliti radnike koji će imati posao samo da rade na tim mašina, a mi kao preduzeće ćemo vršiti usluge rezanja i kantiranja sa materijalom ili bez materijala.
Naravno imam želju da uvodim što više noviteta u svoj posao, te proizvodnju unikatnog namještaja i stvari koju ne radi većina današnjih stolara“, naglasio je Jašarević koje je radno iskustvo kao stolar stekao zaposlivši se nakon završetka srednje škole u jednom privatnom preduzeću u kojem je radio tri godine, a potom poželio da otvori svoje preduzeće i kreira radno mjesto sebi ali i drugima.

Kada pogledam u budućnost svoje preduzeće vidim na vrlo visokoj poziciji jer na tome i radim, a kako jedna poslovica kaže: „Trnovit je put do zvijezda“, mogu reći da sam većinu tog trnovitog puta prešao ovako kao mlad i jak te još uvijek težim ka velikom uspjehu jer da nisam želio nešto veliko postići ne bih se ni odlučio na ovakav čin tj. otvaranje svog preduzeća u čiji uspjeh vjerujem i na ostvarenju svojih ciljeva aktivno radim“, poručio je Jašarević.
Napominje da boravak u Biznis inkubatoru planira koristiti narednih pet godina koliki je i maksimum inkubiranja kako bi preduzeće doveo do maksimalnog razvoja koji je tu moguć. Više o ovom preduzeću možete saznati na Facebook stranici
KREDENAC D.O.O https://www.facebook.com/kredenac.me ili na Instagramu: @kredenac_d.o.o

Grad Zenica je osnovao Biznis inkubator Zenica sa ciljem podrške razvoju poduzetništvu i pružio brojne olakšice koje privrednicima početnicima omogućavaju da svoje poslovne ideje realizuju uz minimalne troškove i da im Grad Zenica i Agencija ZEDA budu oslonac koji je najznačajniji upravo onda kada je to najvažnije, na samom početku. Od osnivanja do danas, Biznis inkubator uspješno realizuje svoju misiju i mjesto je razvoja poduzetništva, realizacije poslovnih ideja koje se mijenjaju, oblikuju, dopunjuju i razvijaju toliko da prerastu kapacitet Inkubatora koji potom napuštaju, a na njihovo mjesto dolaze nova preduzeća koja svoje početne korake započinju upravo u Inkubatoru.

Ponosni smo na sve mlade ljude koji su odlučili realizovati svoje poslovne ideje i kreirati radno mjesto sebi ali i drugima. Veoma nas raduje činjenica da je postotak uspješnosti poslovnih ideja veći od 90 % što znači da su rijetki oni koji nisu uspjeli realizovati svoje poslovne ciljeve ili ih prilagoditi, te nastaviti poslovanje. Naš veliki ponos su preduzeća koja su okončala proces inkubiranja i nastavila poslovanje u Poslovnoj zoni Zenica 1 i koja su se razvila do te mjere da su kupila parcele, napravila vlastite poslovne objekte, zaposlila još ljudi, povećala proizvodnju i uspješno posluju. To znači da svi oni koji su danas na početku svog razvoja mogu ići istim ili sličnim putem razvoja. Mi smo uvijek na usluzi kako onima koji tek počinju ili o tome tek razmišljaju ali i onima koji su dostigli određeni stepen razvoja“, poručili su iz Agencije ZEDA.