Izložba „Magični svijet Ilira“ otvorena u Muzeju

FOTO: Zenicainfo.ba

Izložba „Magični svijet Ilira“ autora Emira Durmiševića otvorena je večeras u Muzeju Grada Zenice.

Nešto drugačije od onoga što je publika navikla od mene i u BiH a i u Zenici. Idemo u davno vrijeme, prije tri hiljade godina gdje će publika na izložbi imati priliku da pogleda neke od najznačajnijih ličnosti iz perioda ilirskog doba, kao i značajne događaje i ratove Ilira sa Rimskim carstvom, rekonstrukcije nekih građevina između ostalih i baziliku u Zenici koja datira iz nekog davnog vremena. Ovo je jedan zanimljiv način da se kroz ilustraciju današnjoj savremenoj publici predstavi to neko davno prošlo vrijeme“, kazao je Emir Durmišević, autor izložbe.

Projekat je autorsko djelo profesora sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a realizirano je uz podršku izdavačke kuće „Mladinska knjiga“.

Na ovom projektu bio sam ilustrator, a ovo su tematika i motivi kojima se već duže vrijeme bavim. Vizualizacija nekog prošlog vremena i historije što je i tema na mom postdiplomskom studiju, tako da mogu reći da se napravila simbioza i akademskog i kreativnog. Mislim da je zanimljiva tematika i bilo mi je zadovoljstvo raditi na ovom projektu jer do sada nismo imali priliku da na ovako jedan zanimljiv način upoznamo to neko prošlo vrijeme. Nadam se da će se i publici svidjeti“, kazao je Durmišević. (B. D.)

FOTO: Zenicainfo.ba